Stikstofcrisis geen belemmering voor aanleg fietspaden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:22-06-2023
Waar veel bouwprojecten stilliggen vanwege de stikstofcrisis, kan het verbreden en aanleggen van fietspaden wel doorgaan zonder negatieve effecten voor de natuur. Sterker nog, op de lange termijn is er zelfs een lichte daling van de stikstofuitstoot mogelijk. Dit blijkt uit een analyse van Ecorys en Movares op verzoek van Tour de Force.

Op basis van berekeningen met het voorgeschreven stikstofmodel AERIUS zijn onderzoekers van adviesbureaus Ecorys en Movares nagegaan onder welke voorwaarden de bouw van fietspaden wél doorgang kan vinden. Zij concludeerden dat de aanleg van een fietspad in de meeste situaties een zeer beperkte stikstofemissie veroorzaakt. Met de inzet van emissieloos, elektrisch bouwmateriaal is deze nog verder te beperken. De aanleg van een fietspad gaat daarnaast relatief snel, waardoor de stikstofbelasting op jaarbasis laag is. De cijfers zijn zodanig dat het volgens de onderzoekers geen probleem moet zijn om een vergunning te krijgen voor de aanleg van een fietspad.
 
Uiteindelijk kan de stikstofemissie zelfs afnemen door de aanleg van fietspaden, doordat meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan. Bij eerdere verbeteringen van fietsroutes is dit effect daadwerkelijk aangetoond: twee tot vijf procent van de fietsers gaf aan dat ze voorheen gebruik maakten van de auto. Deze verschuiving is niet alleen positief voor de natuur maar tegelijkertijd ook voor de bereikbaarheid en de gezondheid. De onderzoekers pleiten daarom voor het snel op gang brengen van de aanleg van fietspaden.
 
In hun analyse gingen de onderzoekers van Ecorys en Movares uit van een fietspad van vijf kilometer lang, met drie viaducten, op 1-2 kilometer afstand van een Natura 2000 gebied met stikstofgevoelige soorten. De volledige analyse is hier te vinden.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Stikstofcrisis geen belemmering voor aanleg fietspaden

Scroll naar boven