Snelle fietsroute voor de millenial, rustige route voor de seniore fietsfanaat

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:24-10-2018
Als we het verplaatsingsgedrag van fietsers willen beïnvloeden is het wellicht belangrijker om een aantrekkelijke route te ontwerpen dan een snelle. Maar dat geldt niet voor iedereen.

millenial-(1).jpgMarie-Jose Olde Kater en Laura Groenedijk van Goudappel onderzochten de relatie tussen aantrekkelijkheid, reistijdbeleving en routekeuze van fietsers. Ze deden dat onder meer aan de hand van een enquête onder ruim 3.500 respondenten.

De onderzoeksresultaten laten zien dat de routekeuze met name wordt bepaald door de aantrekkelijkheid van een fietsroute. Maar ook afwisseling en comfort spelen een belangrijke rol bij de routekeuze van fietsers. Hoe snel een route wordt ervaren, speelt een minder grote rol. Wel wordt een aantrekkelijke route als korter ervaren, hoewel het gevonden verband klein is. Maar dat bevestigt wel het vermoeden dat een aantrekkelijke route korter aanvoelt, aldus de onderzoeksters.
De beleefde reistijd wordt overigens meestal 1,5 keer zo hoog ingeschat als de werkelijke reistijd, hetgeen een verkeerd beeld kan geven van de beleefde reistijdverhouding tussen fiets en auto.

Factoren die een positief effect hebben op de aantrekkelijkheid zijn vooral kenmerken die een gevoel van rust geven. Minder prikkels hebben een positieve invloed op de fietsbeleving. Dit betekent bijvoorbeeld geen gemengd verkeer en geen geparkeerde auto’s en fietsen langs het fietspad. Daarnaast dragen een groene omgeving en herkenningspunten ook bij aan een positief gevoel.

'Fietsers vinden het fijn als ze het gevoel hebben dat ze welkom zijn.'

Fietsers vinden het fijn als ze het gevoel hebben dat ze welkom zijn, dat het fietspad speciaal voor hen is aangelegd. Fietsstraten passen bijvoorbeeld in dit plaatje. Afwisseling is ook belangrijk in de routekeuze.
Het veraangenamen van fietsroutes biedt beleidsmakers mogelijkheden hierop te sturen, aldus Marie-Jose Olde Kater en Laura Groenedijk. Vooral rustige routes, waar de fietser zich welkom voelt dragen bij aan een aantrekkelijke fietsroute en daarmee een positieve beleving. ‘Als we met deze kennis nieuwe fietsroutes ontwerpen, of bestaande routes aantrekkelijker maken, zijn we in staat om fietsers te verleiden een andere route te kiezen.‘

'Zo vindt de seniore fietsfanaat afwisseling en rust belangrijk, terwijl de gehaaste millenial vooral voor snelle en directe routes gaat.'

Het onderzoek laat ook zien dat de gemiddelde Nederlander niet bestaat en de gemiddelde fietser ook niet. Elk groep heeft anderen wensen en eisen. Zo vindt de seniore fietsfanaat afwisseling en rust belangrijk, terwijl de gehaaste millenial vooral voor snelle en directe routes gaat. ‘Dit kan betekenen dat een gemeente ervoor moet kiezen om verschillende type fietsverbindingen te faciliteren zodat iedereen zich welkom voelt en met een positief gevoel op de fiets stapt.’

Het onderzoek wordt gepresenteerd op het Nationaal Verkeerskunde Congres 2018.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Snelle fietsroute voor de millenial, rustige route voor de seniore fietsfanaat

Scroll naar boven