S.A.F.E. start campagne tegen e-fietsdiefstal

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-03-2024
Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) is op 4 maart 2024 een campagne gestart tegen e-fietsdiefstal onder het motto ‘STAAT-E-LEKKER’. Het aantal fietsdiefstallen stijgt, onder meer door de populariteit van e-fietsen. De campagne wijst erop dat alleen een ringslot niet voldoende is, ook niet als je je fiets maar voor korte tijd parkeert.

Het aandeel Nederlanders dat te maken kreeg met fietsdiefstal is de afgelopen jaren met een kwart gestegen van 4 procent in 2021 tot 5 procent in 2023, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau Statistiek onlangs publiceerde. “We zien een duidelijke verschuiving van het aantal winkeldiefstallen, auto en woninginbraken naar fietsdiefstal”, vertelt Rogier Eenkhoorn van S.A.F.E. “Bij fietsdiefstal is er minder pakkans, een lagere straf en hogere opbrengst. Bovendien zijn e-bikebezitters vaak onbewust onverschillig. Hoewel een gemiddelde e-bike 2.600 euro waard is, wordt nog wel eens gedacht ‘het is maar een fiets’. Dit terwijl een elektrische fiets die met een enkel slot vaststaat gemakkelijk wordt gestolen.”  

 Fietsendieven slaan het vaakst toe in winkelgebieden, stationsgebieden en rondom het huis en hebben tegenwoordig tools waarmee ze een ringslot binnen een paar seconden los hebben. De ‘STAAT-E-LEKKER’ campagne adviseert e-fietseigenaars altijd het ringslot te gebruiken en een tweede slot om de fiets met het voorwiel ergens aan vast te zetten, ook thuis in de schuur. Daarnaast kan men de fiets registreren of een track-and-tracesysteem installeren. Alle tips tegen e-fietsdiefstal staan op de website van de campagne.
 
De meerjarencampagne ‘STAAT-E-LEKKER’ is een initiatief van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. De campagne wordt mede verspreid door partners als de Fietsersbond, de Nederlandse Spoorwegen, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en politie.
 
 
Bronnen: Centrum Fietsdiefstal, CBS.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

S.A.F.E. start campagne tegen e-fietsdiefstal

Scroll naar boven