Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Relaxter fietsen met duidelijke bewegwijzering

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:26-08-2020
Goede bewegwijzering op snelfietsroutes helpt fietsers beter de weg te vinden. Maar het leidt ook tot een comfortabelere en aantrekkelijkere rit. Zeker als de borden ‘pijlvormig’ zijn uitgevoerd.

Rond de bewegwijzering op de snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk zijn al de nodige onderzoeken uitgevoerd. De nieuwste in de reeks is een onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Transport Geography en dat is verricht door de afdeling Human Geography and Spatial Planning van de universiteit Utrecht en onderzoekers van de universiteiten Eindhoven en Breda.

Het accent ligt daarbij op de ervaringen van een aantal e-fietsers op twee bewijzeringsconcepten. Het eerste concept heeft als opvallende kenmerk de rechthoekige borden, waarbij een pijl op het bord de richting aangeeft (Plus). Bij het andere concept zijn de borden zelf uitgevoerd in pijlvorm (Snel). Ook zijn er typografische verschillen tussen beide concepten, waarbij het Snel-concept werkt met zwarte letters op een witte achtergrond.

Voor de studie werden 12 e-fietsers voorzien van video-apparatuur waarmee ze tijdens testritten konden worden gevolgd. Daarna werd hen ook nog gevraagd naar ervaringen.

snel2.jpgDe deelnemers waren eensgezind in hun oordeel dat het Snel-concept met de pijlborden de voorkeur verdient. De borden vallen door het formaat en de opvallende rode vormgeving goed op en door de pijlvorming is direct al duidelijk welke kant men op moet.

Het onderzoek levert nog een paar aanbevelingen op. Zo is het zaak om borden op ooghoogte te plaatsen voor de fietser. En logo’s op de grond helpen de herkenbaarheid van de route.

Maar de onderzoekers benadrukken vooral dat goede bewegwijzering meer doet dan alleen de juiste richting aangeven. Ze heeft ook een positieve invloed op het comfort en fietsers genieten meer van een rit. Men geeft aan zich relaxter te voelen, omdat men meer aandacht kan besteden aan de verkeersomstandigheden. En dat geeft een zekerder gevoel als men bij een beslissingspunt aankomt.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Relaxter fietsen met duidelijke bewegwijzering

Scroll naar boven