Pijnacker-Nootdorp wint Fietsaward

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:04-10-2018
De eerste Fietsaward die Bereikbaar Haaglanden en Rijnland ter beschikking heeft gesteld is gegaan naar Pijncker-Nootdorp. De gemeente zet niet alleen de medewerkers aan tot fietsen, betrekt ook de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties daarbij.

 • Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, een kennisplatform van VNO-NCW West, de MRDH, de gemeente Den Haag, TLN en evofenedex kent de prijs toe aan die organisatie die de afgelopen jaren forse stappen heeft gezet om het fietsen door medewerkers te stimuleren.

  Er waren vier genomineerden voor de prijs: Haga Ziekenhuis, MN, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes.

  Het Hagaziekenhuis zoekt continu naar mogelijkheden om het gebruik van de (e)-bike te stimuleren als alternatief voor de auto. Gezondheid en vitaliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo past fietsbeleid bij de grondbeginselen van het ziekenhuis. Twee keer per jaar geeft de ‘fietsendokter’ een consult, dan kunnen medewerkers hun fiets laten controleren en repareren.
  MN (pensioenen en verzekeringen) geeft medewerkers een mooie reiskostenvergoeding die de fiets extra stimuleert ten opzichte van de auto, er zijn poolfietsen, een keer per week komt de fietsenmaker op de zaak voor reparaties en medewerkers kunnen een bijdrage (renteloze lening) krijgen voor de aanschaf van een fiets of e-bike.
  Bij de derde genomineerde Royal Lemkes (sierteelt) staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vandaar dat men investeert in fietsen naar het werk. Er is een ruime fiscale fietsregeling voor medewerkers, een reisvergoeding van €0,19 per km vanaf 10 km voor fietsers en e-bikers, de e-bike wordt opgeladen met de eigen groene stroom en er is een droogkast voor regen- en fietskleding, lockers en een kleedruimte.
  De gemeente Pijnacker-Nootdorp werd gekozen tot winnaar omdat zij niet alleen hun medewerkers maar ook de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in hun gemeente aanzetten tot minder, anders en schoner reizen. Ze wil daarin een voorbeeld zijn. In een intern actieplan gedragsverandering heeft het stimuleren van de fiets voor woon- werk verkeer een prominente plek. Maatregelen voor medewerkers zijn onder meer het ophogen van de fietsregeling voor de aanschaf van een fiets met fiscaal voordeel tot € 2750, aanpassen en uitbreiden fietsenstalling, douche- en kleedruimte met lockers, zichtbare fietsenstalling voor bezoekers (voor de deur).


  Inmiddels fietst al 60% van de medewerkers en de ambitie is dat aantal de komende jaren te verhogen. De komende jaren zullen ook elektrische bakfietsen worden aangeschaft om meer goederen per fiets te vervoeren.
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Pijnacker-Nootdorp wint Fietsaward

No data found
Scroll naar boven