Nederlands onderzoek krijgt buitenlandse prijs

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-04-2012

Het onderzoek dat onder meer ten grondslag lag aan Fietsberaadpublicatie 19a over enkelvoudige fietsongevallen is in Engeland beloond met de Liberty Mutual Award. Dat is de prijs voor de beste bijdrage aan het prestigieuze internationale tijdschrift Ergonomics. De onderzoekers Paul Schepers en Berry den Brinker beschrijven in het artikel hoe de verkeersveiligheid van fietser is te vergroten door meer aandacht te besteden aan de zichtbaarheid van obstakels en de markering van fietsvoorzieninge


Met name de toepassing van de zogenaamde IDED-methode is daarbij een baanbrekende ontwikkeling, aldus de jury van het Engelse Institute for Ergonomics and Human Factors dat de prijs toekent. IDED staat voor Image Degrading en Edge Detection method. Daarbij worden foto's genomen van gevaarlijke situaties die vervolgens zodanig worden bewerkt dat ze het beeld weergeven dat iemand met een beperkt gezichtsvermogen waarneemt. Vervolgens worden contrastrijke delen geaccentueerd en zo krijgt men een indruk van elementen die van belang zijn voor het tijdig waarnemen van obstakels en markeringen.
Paul Schepers (KiM) en Barry den Brinker (VU Amsterdam) onderzochten op die manier 21 ongevalslocaties en concludeerden daaruit onder meer dat het belangrijk is om de randen van fietspaden voldoende onderscheidend te maken van de omgeving. Bijvoorbeeld door trottoirbanden lichter van kleur te maken of duidelijke markering aan te brengen.
Het complete artikel is hier gratis te downloaden. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nederlands onderzoek krijgt buitenlandse prijs

Scroll naar boven