Mobiliteitsalliantie roept kabinet op tot stabiel meerjarenbeleid

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:31-10-2023
De Mobiliteitsalliantie reikte op 30 oktober 2023 haar Deltaplan Mobiliteit 2035 uit aan minister en staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit rapport biedt oplossingsrichtingen voor het volgende kabinet om mobiliteit duurzamer en betaalbaarder te maken en Nederland bereikbaar te houden voor iedereen.

De Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van 25 organisaties uit de sector verkeer en vervoer, benoemt in het Deltaplan Mobiliteit 2035 een aantal urgente maatschappelijke vraagstukken op het gebied van mobiliteit. De vraag naar personen- en goederenvervoer stijgt snel en er zullen veel nieuwe woningen bijkomen die ook moeten worden ontsloten. Op het gebied van duurzaamheid voldoet mobiliteit nog niet aan alle randvoorwaarden om de kabinetsdoelen voor CO2-reductie in 2030 te halen. Steeds meer mensen hebben problemen om mobiliteit te betalen - de prijs die burgers betalen voor vervoer stijgt sneller dan het gemiddelde prijsniveau. En ondanks dat mensen vaker thuis werken is het op de weg drukker geworden terwijl de vraag naar openbaar vervoer nog herstellende is van de terugval door de covid-pandemie.   
 
Oplossingsrichtingen
Om te antwoorden op deze vraagstukken op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid stelt de Mobiliteitsalliantie onderstaande oplossingsrichtingen voor. Deze zijn een aanvulling op de oplossingsrichtingen die de Mobiliteitsalliantie in 2019 presenteerde in het Deltaplan Mobiliteit.

Oplossingsrichtingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. Uit: Deltaplan Mobiliteit 2035.
 
Fiets
De fiets maakt als integraal onderdeel van het mobiliteitsaanbod deel uit van de oplossingsrichtingen. Zo noemt het rapport concepten als de 15-minutenstad, multimodaal mobiliteitsbeleid en mobiliteitshubs voor personenvervoer. Daarnaast is het fiscaal stimuleren van de fiets en de e-fiets een belangrijke maatregel voor het beter benutten van de fietsinfrastructuur en het stimuleren van burgers voor het maken van duurzame vervoerskeuzes. Het initiatief van een aantal bedrijven om de kilometervergoeding voor werknemers die op de fiets komen te verhogen wordt hierbij als voorbeeld genoemd van hoe de sector zelf al in beweging komt. Tenslotte stelt men voor te investeren in een landelijk netwerk van doorfietsroutes.  
 
Mobiliteitsalliantie
De Mobiliteitsalliantie is een samenwerkingsverband van ANWB, Arriva, Bouwend Nederland, BOVAG, EBS, FEHAC, Fietsersbond, GVB, HTM, Keolis, KNAC, KNV, MKB-Infra, NKC, OV-NL, Qbuzz, RAI Vereniging, RET, Schiphol Group, TLN, Transdev, VNA, VZR, Wandelnet.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Mobiliteitsalliantie roept kabinet op tot stabiel meerjarenbeleid

Scroll naar boven