Meer contrast helpt visueel gehandicapten op weg

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-02-2012

Goede markering en eventueel witte trottoirbanden helpen oudere fietsers en fietsers met een visuele handicap. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen.


De onderzoekers Eva Fabriek en Dick de Waard stellen dat visuele karakteristieken van het wegontwerp een belangrijke rol spelen als het gaat om het voorkomen van ongevallen met fietsers met een visuele handicap. Ze baseren zich daarbij op enquêtes en discussies met visueel gehandicapte fietsers en ouderen, leidend aan maculadegeneratie, een veel voorkomende oogziekte bij ouderen. Daarnaast deden ze praktijkproeven met deelnemers waarbij het gezichtsveld en de contrastgevoeligheid kunstmatig werd verminderd, waarna de proefpersonen een parcours moesten fietsen.
Uit de enquêtes kwam onder meer naar voren dat 45% van de ondervraagden wel eens is gevallen of tegen een obstakel is gereden, vaak gaat het om stoepranden of paaltjes. Bij de praktijkproef kregen de deelnemers te maken met gewone paaltjes en met paaltjes voorzien van afwijkende kleuren en waarschuwingslichten op het paaltje of in het wegdek. Ook gewone en wit geschilderde stoepranden en stoepranden met een speciale markering werden vergeleken evenals het situaties met en zonder opvallende markering langs de rand naast een grasberm. Hier kwam uit dat paaltjes, trottoirbanden en markeringen belangrijke elementen zijn voor deze groep. En prestaties nemen af en fietsers voelen zich onzeker als obstakels slecht te zien zijn en het verloop van het fietspad moeilijk te volgen is.
Van de deelnemers gaf 41% de voorkeur aan de gebruikelijke rood-witte paaltjes. Verlichting voegt daar - tegen de verwachting in - weinig aan toe. 40% gaf de voorkeur aan witte stoepranden, maar ook 40% koos voor stoepranden voorzien van een speciale markering. 100% kiest verder voor markering met een hoog contrast.
De onderzoekers concluderen dus dat de zichtbaarheid is te verbeteren door paaltjes - als ze echt niet te vermijden zijn - in ieder geval rood-wit te schilderen. Verder kan men denken aan het wit uitvoeren van trottoirbanden. En ook markering met een hoge contrastwaarde helpt de slechtziende weggebruiker evenals een licht wegdek dat contrasteert met de berm. Verder moeten paaltjes in ieder geval niet direct na een bocht worden geplaatst, maar op een recht wegvak.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Meer contrast helpt visueel gehandicapten op weg

Scroll naar boven