Lokale aanpak Veilig Fietsen 2013 - Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (gemeente Gorinchem)

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Auteur:Ligtermoet en Partners
  • Uitgever:Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
  • Datum:20-12-2013

Lokale aanpak veilig fietsen van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden met aandacht voor de knelpunten in de gemeente Gorinchem.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Ondanks de gunstige trend op het gebied van verkeersveiligheid in Nederland stijgt het aantal fietsers dat ernstig gewond raakt in het verkeer al een aantal jaren. In 2011 was meer dan de helft van de ernstig gewonden in het verkeer een fietser. Omdat fietsen goed is voor de gezondheid, een goedkope invulling levert van de behoefte aan mobiliteit en goed is voor de leefomgeving, is het belangrijk dat fietsen veilig kan.

    De meeste ongevallen waarbij fietsers het slachtoffer zijn, vinden plaats op lokale wegen. Om fietsen veiliger te maken heeft de minister, als onderdeel van de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid, met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk eind 2013 een lokale aanpak fietsveiligheid vaststellen.

    Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de VNG en het Fietsberaad hebben hiervoor
    samen de Modelaanpak Veilig Fietsen ontwikkeld en uitgebracht. Dit is een handreiking aan gemeenten voor het opstellen of versterken van een lokale aanpak veilig fietsen. Het is een praktisch stappenplan dat gemeenten kunnen toepassen om zelfstandig tot een lokale aanpak te komen.

    Naast de meer procesmatig georiënteerde modelaanpak, is er door het Fietsberaad een overzicht uitgebracht met Best Practices: Fietsberaad publicatie 23 Fietsveiligheid. Tot slot is er door het Fietsberaad een webtool ontwikkeld die gemeenten kan helpen bij het inventariseren van knelpunten, het stellen van prioriteiten en het kiezen van passende maatregelen. Het uiteindelijke doel is om te zorgen voor een infrastructuur die volledig Duurzaam Veilig is ingericht. Juist de kwetsbare fietser heeft hier een groot belang bij.

    De zes gemeenten van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden stellen dit voorjaar een lokale aanpak veilig fietsen op. Ze hebben er voor gekozen om dit op een uniforme wijze te doen, waarbij het resultaat uiteraard per gemeente kan verschillen. In dit document geeft Ligtermoet & Partners de aanzet voor de lokale aanpak voor de gemeente Gorinchem. Hierbij gebruiken we de inzichten uit de tools van het Fietsberaad die de Minister beschikbaar heeft gesteld, de gegevens die we van de gemeente en de regio hebben ontvangen, het uitgebreide gesprek dat we voerden met de verantwoordelijke ambtenaar en wethouder van de gemeente en onze eigen kennis en ervaring.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Lokale aanpak Veilig Fietsen 2013 gemeente Gorinchem

Scroll naar boven