Je Swapfiets terug dankzij het Dynamisch Anoniem Fietsregister

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:22-11-2019
Als je Swapfiets per ongeluk in het fietsdepot belandt omdat die fout geparkeerd stond, krijg je in Utrecht een app-bericht met informatie hoe je ‘m weer terug kan krijgen. Het gaat om een pilot, waar het vooral gaat om de vraag hoe je bij zo’n aanpak privacy-problemen kunt voorkomen.

Want het lijkt een simpele handeling, zo’n app-je sturen, maar er zit meer achter deze pilot die in Utrecht wordt gehouden door CROW-Fietsberaad, Swapfiets en de gemeente.

Een fiets heeft immers geen kenteken. En dat moet vooral zo blijven vindt bijna iedereen. Maar hoe kun je een fietser toch persoonlijk benaderen, zonder zijn privacy aan te tasten?

Daarvoor is nu het Dynamisch Anoniem Fietsregister in het leven geroepen. Het idee erachter is dat partijen die met fietsen van doen hebben daar de kenmerken van hun fietsen in invoeren. In de pilot is dat Swapfiets, maar het kunnen in de toekomst ook verzekeraars, fietshandelaren, of deelfietsbedrijven zijn.

Als een foutgeparkeerde fiets van zo’n partij in het depot binnenkomt, wordt deze gescand op framenummer en bij een ‘hit’ wordt de betrokken partij ingelicht, in dit geval dus Swapfiets. Die stuurt vervolgens bericht aan de klant waar en hoe deze zijn fiets kan terugkrijgen.

Een oplossing die volledig privacy-proof is en die bovendien aanzienlijke kosten bespaart. Dat geldt voor de gemeente, die er minder omkijken naar heeft, voor de fietser, voor de verzekeraar, en in dit geval voor Swapfiets die veel werk uit handen wordt genomen. Bijkomend voordeel is ook dat er van bestaande adresbestanden gebruik kan worden gemaakt.

De bedoeling is dus dat zich meer partijen aansluiten bij het register. Vooralsnog is dat nog in handen van CROW-Fietsberaad, maar dat kan als het eenmaal draait ook door een andere partij worden voorgezet, aldus Otto van Boggelen van het Fietsberaad.

Kijk ook naar het onderstaande filmpje over hoe DAF werkt:

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Je Swapfiets terug dankzij het Dynamisch Anoniem Fietsregister

Scroll naar boven