Gemeente Zwolle neemt circulaire dienstfietsen in gebruik

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-05-2019
De gemeente Zwolle heeft twee circulaire fietsen, de DutchFiets, als dienstfiets in bruikleen genomen. Deze circulaire fiets, gemaakt van gerecycled plastic, is ontwikkeld in Zwolle.

  • DutchFiets werkt al een paar jaar aan deze kunststof fiets. Dankzij een crowdfundingcampagne wist men de eerste 125 exemplaren te bouwen. Inmiddels is er versie 2.0, waarvan dus nu twee exemplaren bij de gemeente Zwolle in bedrijf zijn.

    De fiets kost bij aanschaf rond de €1000 euro, maar Zwolle heeft de fietsen in bruikleen en niet gekocht want, aldus de gemeente,  in een circulaire economie gaat het niet om het bezit van een fiets maar om het gebruik. De fietsen worden binnen de organisatie gebruikt als dienstfiets.

    plasticfiets2.jpgDe eigenaar van DutchFiets, Johannes Alderse Baars licht toe: “DutchFiets gaat de concurrentie aan met bedrijven die fietsen produceren voor de afvalberg en winst op korte termijn. Naast de productie van onze fietsen met 100% recyclebaar kunststof, vindt ook de assemblage plaats in Nederland. Door in te zetten op hoge kwaliteit van componenten en het creëren van een unieke combinatie van vorm en functie kan de gebruiker besparen op onderhoud. Aan het einde van de levensduur moet de klant de fiets met een gerust hart en eenvoudig aan kunnen bieden om te laten recyclen. Dit levert gegarandeerd 'statiegeld' op of €100,- bij inruil.”

    Zwolle levert de fiets na een jaar gebruik weer in bij DutchFiets. De opgedane ervaringen worden weer gebruikt voor de doorontwikkeling van de fiets.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gemeente Zwolle neemt circulaire dienstfietsen in gebruik

No data found
Scroll naar boven