Geen bewijs voor effectiviteit reflecterende kleding

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-09-2013

Er is geen bewijs dat fluorescerende of retroflecterende kleding of andere opvallende uitrusting leidt tot minder fietsongevallen. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek van de Universiteit van Nottingham.


Voor de studie werden de gegevens van fietsers die bij een ongeval waren betrokken vergeleken met fietsers die dat niet waren. De data werd gecorrigeerd op aspecten als persoonlijke kenmerken, risicoprofiel van de route, enzovoort.

Het bleek voor het ongevalsrisico geen verschil te maken of iemand een rijbewijs heeft, een helm draagt, fietservaring heeft of op wat voor fiets hij rijdt. Wel bleken fietser op gevaarlijke routes vaker opvallende kleding en dergelijke te dragen.

Het onderzoek leverde echter geen bewijs dat opvallende kleding verschil maakt. Dragers van dergelijke kleding lijken zelfs wat meer risico te lopen, hoewel dat statistisch niet hard te maken was.

De bevindingen zijn niet in lijn met veel ander onderzoek waaruit blijkt dat opvallende kleding leidt tot het eerder waarnemen van fietser door andere verkeersdeelnemers, aldus de onderzoekers.

Wellicht is sprake van een zeker risico-compensatie effect, waarbij de fietsers het effect van dergelijke kleding overschatten, zo stellen ze.

In ieder geval toont de studie aan dat opvallende kleding en dergelijk niet zonder meer leidt tot meer veiligheid, aldus luidt de slotconclusie van de onderzoekers.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Geen bewijs voor effectiviteit reflecterende kleding

Scroll naar boven