Foutgeparkeerde fietsen ruimen zonder waarschuwing vooraf soms toegestaan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-02-2008

Als verwacht mag worden dat een foutgeparkeerde fiets meer foutparkeerders aantrekt, mag een gemeente zo'n fiets verwijderen. Een waarschuwing vooraf is dan niet nodig. Dat kan afgeleid worden uit een uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van een actie van de gemeente Groningen. Daar werd een foutgeparkeerde fiets terecht verwijderd volgens de Raad, hoewel die geen direct gevaar of hinder veroorzaakte.


Het is soms spitsroeden lopen voor gemeenten die foutgeparkeerde fietsen willen verwijderen. Als geparkeerde fietsen duidelijk gevaar of hinder opleveren, kan er op grond van de APV een schoonmaakactie worden gehouden. De Algemene Wet Bestuursrecht schrijft dan wel voor dat fietsers eerst de kans moeten krijgen om zelf actie te ondernemen. Een waarschuwingslabel aan het stuur gevolgd door een wachttijd van bijvoorbeeld een etmaal is dan de geijkte aanpak.
Alleen in spoedeisende situaties kan een gemeente direct gaan slepen. Maar gemeenten die daar toe overgaan, worden nogal eens voor de rechter gedaagd. 
In Nijmegen bijvoorbeeld oordeelde de rechter (in 2002) dat de gemeente te voorvarend had gehandeld door een hinderlijke gestalde fiets zonder meer weg te halen. In Amsterdam kreeg de gemeente (in 2005) van de Raad van State wel gelijk toen een hinderlijk gestalde fiets zonder waarschuwing vooraf werd verwijderd. In beide situaties hanteerde de gemeenten onder andere als argument dat een foutgestalde fiets andere fietsers zou uitlokken om ook fout te parkeren. 
In de recente zaak die in Groningen speelde, werd dat argument gehonoreerd door de Raad van State. Letterlijk zegt de Raad van State hierover: 'Appellant heeft de stelling van het college dat het foutief plaatsen van een fiets het foutief stallen van andere fietsen op zo'n locatie uitlokt niet bestreden. Gelet op de smalle ruimte belemmeren meerdere tegen het hek gestalde fietsen de vrije doorgang van de toegangsweg naar het NS-station. De rechtbank [= rechtbank Groningen die zich eerder over de zaak uitsprak, red. ] heeft terecht overwogen dat hierdoor op enig moment gevaar kan ontstaan voor de overige verkeersdeelnemers die van deze weg gebruik maken, in het bijzonder het fietsverkeer.'
Opvallend detail: zowel in Groningen als in Amsterdam was sprake van bouwwerkzaamheden waardoor de hinder van foutgestalde fietsen extra pregnant was. 
 
Zie ook: uitspraak Raad van State

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Foutgeparkeerde fietsen ruimen zonder waarschuwing vooraf soms toegestaan

Scroll naar boven