Fietspiek om kwart over acht en vrouwen fietsen vaker dan mannen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:29-11-2023
Al ruim een decennium gaat meer dan een kwart van de verplaatsingen in Nederland per fiets, zo blijkt uit de actuele cijfers over fietsgebruik die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) samenbracht in de brochure Fietsfeiten 2023. De publicatie biedt onder meer inzicht in de afstanden die Nederlanders op de fiets afleggen, het tijdstip waarop ze op de fiets zitten, wie ze zijn en waar ze naartoe gaan.

Eerder deze maand gaf het KiM met Mobiliteitsbeeld 2023 al inzicht in de ontwikkelingen op fietsgebied, waarvan er veel terugkomen in Fietsfeiten 2023. Dit is de derde keer dat het KiM deze brochure uitbrengt, eerdere edities verschenen in 2018 en 2020. De gegevens voor de publicatie komen onder andere van het CBS, Onderweg in Nederland (ODiN), wetenschappelijk onderzoek, de Fietsersbond en eigen onderzoek van het KiM. Enkele feiten op een rij.
 
Fietsritten
In 2022 maakten Nederlanders 4,8 miljard ritten met de fiets, dat is 28 procent van het totaal aantal ritten. Ongeveer 20 procent gaat met de gewone fiets en 8 procent met een e-fiets. Gekeken naar het totaal aantal afgelegde kilometers in Nederland gaat 5 procent op de gewone fiets en 3 procent op de e-fiets.
 
Afstand
Op afstanden tussen 500 meter en 5 kilometer is het aandeel fiets hoog met 32 tot 44 procent. Nederlanders fietsen het verst en het langst voor vrijetijdsdoeleinden en het minst en het kortst voor winkelen. Ongeveer de helft van het totaal aantal fietskilometers is voor vrijetijdsbesteding.
 
Tijdstip
Op weekdagen om 08.15 op weekdagen zijn de meeste fietsers onderweg, ruim 600.000, waarvan 55 procent voor onderwijs en 19 procent voor werk. In de middag is er een minder duidelijke piek, werkenden fietsen over het algemeen later naar huis dan scholieren en studenten.



Vrouwen
Vrouwen maken meer verplaatsingen met de fiets per jaar dan mannen (2,4 miljard tegenover 2,1 miljard). Ze maken ook anderhalf keer zoveel verplaatsingen per e-fiets. Het aandeel e-fiets is het hoogst onder 60-plussers.
 
Rijbewijs en auto
Wie geen rijbewijs heeft fietst ongeveer 1,5 keer zo vaak als iemand die wel een rijbewijs heeft. Het aandeel e-fiets is in beide groepen gelijk. Ook autobezit heeft invloed, hoe meer auto’s er in een huishouden aanwezig zijn, hoe minder verplaatsingen per fiets.
 
Fiets en trein
Ongeveer 40 procent van de treinreizigers gaat op de fiets van huis naar het station. Als natransport is is lopen met 60 procent populairder en fietst maar 11 procent.  
 
Fietsbezit
Nederlanders bezitten ongeveer 1,3 fietsen per persoon en is hiermee wereldwijd koploper fietsbezit. Ook het aandeel fiets in de verplaatsingen is ten opzichte van andere landen het grootst.
 
Gezondheid
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft fietsen een significant effect op de mentale en fysieke gezondheid. De grote meerderheid van de fietsers ervaart het fietsen als ontspannend en hoe vaker ze fietsen hoe gezonder ze zich voelen.
Statistisch blijkt dat mensen met overgewicht vaker een e-fiets gebruiken dan mensen met een normaal gewicht of ondergewicht. Tot nog toe heeft KiM hier geen oorzakelijk verband kunnen vaststellen.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietspiek om kwart over acht en vrouwen fietsen vaker dan mannen

Scroll naar boven