Fietsparkeerkencijfers 2019

 • Soort:Aanbevelingen & Richtlijnen
 • Auteur:Sören Blankers & Hans Godefrooij (DTV Consultants)
 • Uitgever:CROW-Fietsberaad
 • Datum:24-05-2019
Fietsberaadnotitie met fietsparkeerkencijfers, die als hulpmiddel dienen om te bepalen hoeveel fietsparkeerplekken er nodig zijn bij een functie/voorziening.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Mensen verplaatsen zich steeds vaker op de fiets. Dat heeft diverse maatschappelijke en ruimtelijke voordelen. Wel moeten al deze fietsen aan het eind van een rit ergens geparkeerd worden. Bij grote hoeveelheden fietsen leidt dat al snel tot onoverzichtelijke en dus ongewenste situaties. Door bij nieuwbouwsituaties meteen voldoende fietsparkeerruimte aan te leggen, kan dit voorkomen worden. Om kunnen te bepalen wat de fietsparkeerbehoefte is en hoeveel parkeerplaatsen aangelegd moeten worden, heeft CROW fietsparkeerkencijfers ontwikkeld. Deze kencijfers worden regelmatig geactualiseerd.
   
  Vanwege een aantal actuele ontwikkelingen, wordt het belang van betrouwbare fietsparkeerkencijfers groter. Het gaat om ontwikkelingen zoals de toename van het gebruik van de fiets, intensiever ruimtegebruik, de omgevingswet en de recente veranderingen in het bouwbesluit. De fietsparkeerkencijfers uit 2010 zijn daarom geactualiseerd door het kenniscentrum CROW-Fietsberaad in samenwerking met onderzoeks- en adviesbureau DTV Consultants.

  Versiebeheer
  25-3-2020 is een aangepaste versie (versie 4) van Fietsparkeerkencijfers gepubliceerd. Voor de voorziening 'Begraafplaats/crematorium' is:
  • eenheid 0,35 per locatie verwijderd
  • eenheid per 120 zitplaatsen verlaagd naar per 100 zitplaatsen 
  24-5-2019 is een aangepaste versie (versie 3) van Fietsparkeerkencijfers gepubliceerd. Aan deze notitie is een casus toegevoegd.

Relevantie

Scroll naar boven