Er is een goedkope en vei

Er is een goedkope en veilige manier om de kans op vallen, zowel bij lopen en fietsen, te verminderen bij senioren en dat is zorgen dat zij geen tekort hebben aan vitamine D. Zo'n tekort heeft diverse gevolgen waaronder het afnemen van de spierkracht.

Vrijwel alle Nederlanders hebben onvoldoende vitamine D in hun bloed vanwege de beperkte periode (mei t/m augustus) dat met de zon voldoende vitamine D geproduceerd kan worden in de huid. Ook voeding levert een te beperkte hoeveelheid om tekorten te voorkomen. 

Elke Nederlander zou daarom, in ieder geval van september t/m april (R in de maand) vitamine D3 moeten slikken. En dan niet de achterhaalde hoeveelheid van 10-20 mcg per dag zoals nog steeds door overheden geadviseerd wordt maar het tienvoudige: 100-200 mcg per dag (ook wel 4.000-8.000 IE = Internationale Eenheden).

En dit geldt met name voor senioren die minder goed vitamine D kunnen opnemen en daarom meer moeten suppleren. De kosten voor 240 softgelcapsules (olijfolie) met 125 mcg vitamine D3, goed voor september t/m april, bedragen zo'n € 20,00 per persoon.

Aangezien zo'n 75% van 50-plussers een vitamine D tekort hebben is het dus zinvol om te investeren in deze goedkope manier van preventie. Naast het voorkomen van letsel door vallen kan vitamine D3 ook bijdragen aan het voorkomen van botontkalking, ernstige gevolgen van luchtwegontstekingen (tuberculose, griep, COVID19) en 25% minder kans op diverse soorten kanker.
Scroll naar boven