De aangepaste verkeerssituatie werd de afgelopen maanden tijdelijk getest aan de noordkant van de Erasmusbrug. En uit een straatonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de fietsers en voetgangers de situatie verbeterd vindt. Met de opgedane kennis op zak wordt nu onderzocht of deze tijdelijke verkeerssituatie definitief én netter kan worden gemaakt.
Tijdens dit experiment was er op het Vasteland één rijstrook minder voor het autoverkeer. De vrijgekomen ruimte kregen fietsers en voetgangers op deze route. Uit de metingen blijkt dat de gemiddelde reistijd voor autoverkeer tijdens het experiment vergelijkbaar is met de situatie vóór corona. Rond de avondspits is de gemiddelde reistijd zelfs iets afgenomen.
Met dagelijks 15.000 fietsers is de Erasmusbrugroute de belangrijkste fietsroute tussen noord en zuid. Op het kruispunt aan de noordkant van de brug is het erg druk met fietsers. Doordat zij af en toe gelijk groen licht hebben, komen deze fietsstromen elkaar hier tegen. Dit zorgt voor onveilige situaties. Daarom is er structureel meer ruimte nodig, zodat zij elkaar hier veilig voorrang kunnen geven.
Ook elders bekijkt de gemeente hoe bepaalde wegen tijdelijk anders ingericht kunnen worden om te zien of oplossingen in de praktijk werken.