Fietsberaadnotitie: Fietsstraten buiten de bebouwde kom

 • Soort:Notities
 • Auteur:Rico Andriesse (Goudappel-Coffeng), Mark van Gurp & Stan Wolters (CROW-Fietsberaad)
 • Uitgever:CROW Fietsberaad
 • Datum:01-02-2021
In deze notitie, geschreven door Goudappel Coffeng in opdracht van CROW-Fietsberaad, worden aanbevelingen gedaan voor de inrichting van fietsstraten buiten de bebouwde kom.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • De Fietsstraat in Nederland

  Na een voorzichtige introductie is de afgelopen jaren de fietsstraat in steden en dorpen in Nederland (en daarbuiten) gemeengoed geworden. De fietsstraat is voor de fietser een prettige manier om buiten de drukke verkeersaders door de stad te rijden. Voor de wegbeheerder is de fietsstraat een goede manier om fietsers een duidelijke route aan te bieden op plekken waar (de ruimte of noodzaak voor) een vrijliggend fietspad ontbreekt. Inmiddels is er voor fietsstraten binnen de bebouwde kom een duidelijke notitie verschenen -op basis van circa 20 jaar proberen- met aanbevelingen voor de toepassing en vormgeving van fietsstraten.
   

  Aanbevelingen buiten de bebouwde kom

  Ook buiten de bebouwde kom is er soms aanleiding om een fietsstraat te overwegen. Op drukke fietsroutes met een beperkte functie voor het autoverkeer zou een fietsstraat meerwaarde kunnen bieden. Deze notitie beschrijft de (voorlopige) aanbevelingen en overwegingen. Aangezien er veel minder ervaringen zijn met fietsstraten buiten de bebouwde kom dan daarbinnen, hebben de aanbevelingen een voorlopig karakter.

   

  Ervaringen en reacties

  In de toekomst zullen ongetwijfeld weer nieuwe inzichten ontstaan die ons nopen tot bijstelling. We nodigen wegbeheerders uit hun ervaringen met fietsstraten buiten de bebouwde kom te delen, zodat de (voorlopige) aanbevelingen aangevuld en indien nodig bijgesteld kunnen worden. Reacties en input kunnen opgestuurd worden naar fietsberaad@crow.nl.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsberaadnotitie: Fietsstraten buiten de bebouwde kom

Scroll naar boven