Europees Masterplan Fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-02-2019
Als het aan de VN en de World Health Organization ligt komt er een Europees Masterplan Fiets. Twintig procent van het transportbudget zou moeten worden besteed aan lopen en fietsen.

  • Ook Nederland zal daar nu niet aan komen. Volgens het concept-Masterplan dat nu op tafel ligt besteedt ons land ongeveer zeven procent van het transportbudget aan de fiets, ofwel jaarlijks zo’n 30 euro per persoon.

    Dat neemt niet weg dat Nederland op vrijwel alle fronten koploper is vergeleken met andere (Pan-)Europese landen. Met een fietsaandeel van 27 procent steekt het met kop en schouders uit boven landen als bijvoorbeeld Duitsland, Zweden en België die niet boven de 10 procent komen.

    De organisaties stellen als doel dat in 2030 het fietsaandeel in Europa is verdubbeld en dat ieder land een Fietsplan heeft. Nu kennen 16 landen zo'n plan of iets dat er op lijkt. Verder zou het aantal fietsdoden en ernstig gewonden per fietskilometer moeten zijn gehalveerd. Om dat te bereiken moet geïnvesteerd worden in fietsinfrastructuur, fietspromotie en daarnaast moet de financiering duurzaam worden geregeld.

    Het concept-Masterplan bedrukt dat de fiets veel meer is dan een alternatief vervoermiddel. De fiets draagt bijvoorbeeld ook bij aan de gezondheid, de verbetering van het klimaat, het voorkomen van armoede in alle vormen en de gelijkheid tussen man en vrouw.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Europees Masterplan Fiets

No data found
Scroll naar boven