E-fietsbezitters laten fiets vaker thuis uit angst voor diefstal

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:22-11-2023
Bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike laat de fiets wel eens thuis uit angst voor diefstal in 2023. Dat is twee keer zo vaak als leden met een niet-elektrische fiets. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 1400 leden.

Het aantal ANWB-leden dat op een elektrische fiets rijdt is de laatste jaren sterk toegenomen. In de afgelopen tien jaar is er bijna een vervijfvoudiging van het aantal e-fietsen, van 9 procent (2013) naar 42 procent (2023). Inmiddels is het gebruik van elektrische fietsen (42 procent) bijna gelijk aan dat van traditionele fietsen (46 procent).
 
Angst voor diefstal
De toename van het aantal elektrische fietsen gaat bij fietsers gepaard met een grotere angst voor diefstal. In 2018 liet 21 procent van de ondervraagden de fiets een of enkele keren per maand staan. In 2023 is dit opgelopen naar 29 procent. Ruim 30 procent van de leden met een e-fiets zegt in 2023 hun fiets wel eens thuis te hebben laten staan uit angst voor diefstal. Bij leden met een gewone fiets is dit 16 procent. De belangrijkste redenen om de fiets te laten staan zijn grote drukte op de bestemming en als men de fiets niet in een bewaakte stalling kan plaatsen of ergens aan vast kan zetten. ANWB-leden met een e-fiets noemen deze redenen vaker dan leden met een gewone fiets.


Afbeelding: ANWB-ledenonderzoek Fietsdiefstal: 2 meting 2023 

Verlies bij diefstal
Leden met een e-fiets zien vaker op tegen het financiële verlies bij diefstal dan leden met een gewone fiets (70 procent tegenover 62 procent). De gemiddelde aanschafprijs van elektrische fietsen ligt beduidend hoger dan die van niet-elektrische fietsen: €2.237 versus €750. Voor de duurdere elektrische fietsen sluiten ANWB-leden vaker een verzekering af: 69 procent verzekert de e-bike tegenover 22 procent verzekeringen voor niet-elektrische fietsen. Leden met een gewone fiets zien juist vaker op tegen het emotionele verlies (37 procent tegenover 24 procent voor e-fietsers) – blijkbaar zijn zij meer gehecht aan hun fiets.
 
Veilig stallen
Als men toch de fiets gebruikt, nemen leden met een e-fiets aanzienlijk meer maatregelen tegen diefstal dan leden met een niet-elektrische fiets. Ze maken hun fiets significant vaker ergens aan vast (71 procent versus 53 procent), gebruiken vaker twee of meer sloten (67 procent versus 39 procent) en zetten hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling (49 procent versus 35 procent). Ook hebben e-bikers vaker een connected fiets, die te traceren is via GPS.
 
Ongewenste ontwikkeling
Volgens de ANWB is de toename van de angst voor diefstal een ongewenste ontwikkeling in een tijd waarin fietsen op een e-fiets juist bezig is met een opmars. De belangenorganisatie pleit daarom voor meer veilige plekken om fietsen te stallen en adviseert fietsers om hun fiets goed op slot te zetten - met twee sloten en ergens aan vastgemaakt - en de accu thuis los op te bergen.

Onderzoek
De volledige resultaten van het online onderzoek onder ruim 1400 ANWB-leden is hier te vinden. Het is de derde keer dat de ANWB onderzoek heeft gedaan naar de impact van fietsdiefstal op het gebruik van de fiets. Eerdere onderzoeken vonden plaats in 2013 en 2018 met vrijwel dezelfde vragen, waardoor de resultaten te vergelijken zijn.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

E-fietsbezitters laten fiets vaker thuis uit angst voor diefstal

Scroll naar boven