De ombouw tot fietsstraat

De ombouw tot fietsstraat van de Maliesingel in Utrecht toont aan dat het ruimte geven aan fietser ten koste van auto''s ook daadwerkelijk tot meer fietsgebruik leidt. De stedelijke verkeersruimte is nog altijd optimaal ingericht voor autoverkeer terwijl fietsers moeten zich behelpen met strookjes. Door dit om te draaien wordt zowel het fietsverkeer gestimuleerd en tegelijk het autoverkeer terug gedrongen. Dat lijkt mij een gewonnen zaak... niet alleen vanwege de betere doorstroming van fietsers en minder uitlaatgassen/herrie van auto''s maar ook om de stad weer ruimte te geven voor andere activiteiten.

Reacties

De ombouw van ''tGoylaan was ook bedoeld voor minder autoverkeer. Dat mislukte en ook de oversteek is niet verbeterd, een verloren zaak dus. Nu bezien of daar iets van geleerd is.
"De stedelijke verkeersruimte is nog altijd optimaal ingericht voor autoverkeer terwijl fietsers moeten zich behelpen met strookjes" @P. Lomito Mijn ervaring hier is dat stedelijke ruimte steeds meer wordt ingericht voor geparkeerde voetgangers. Wellicht vaak uitgestapte voetgangers. Terrasjes dus. Het stikt er zo erg van en zelfs op de belangrijkste fietsroutes van de stad worden ze gewoon neer geplempt. En dat gaat nu het hele jaar door, want in de winter worden die plekken ook nog eens verwarmd waar jij en ik de volle mep belasting voor betalen want ondernemers kunnen dit helemaal aftrekken. Ze hebben die ruimte gratis en voor niks gekregen van de politici. Dit is publieke ruimte wat gewoonweg is weggegeven (wellicht ook nog aan de rijkste deel der aarde) en wat er toe leid dat ik vrijwel niet meer in de stad kom. Niet dat ik zelf nooit op een terras kom, maar ik vind het onbestaanbaar dat dit gebeurt op belangrijke voetgangers en fietsroutes. Ik pak nu heel wat minder de fiets, vind het veel minder aantrekkelijk geworden. Ben ik de enige? Ik herinner me nog dat hier gezegd werd dat als een straat autovrij werd we er steevast aan toevoegden; ''en wanneer wordt ie fietsvrij''? Ik vind echt dat hier aandacht voor moet komen, zeker met de toename van ouderen.
Scroll naar boven