Den Haag start proef met een schoolstraat

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-09-2019
Als eerste in Nederland is Den Haag gestart met een schoolstraat. Dat betekent dat de straat waar de school staat twee keer per dag tijdens de haal- en brengtijden wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

schoolstraat-(2).jpgOuders en kinderen hebben volgens de gemeente zelf aangegeven in interviews, door enquêtes en een informatieavond dat ze door het autoverkeer en de vele fietsers, de straat chaotisch vinden tijdens de haal- en brengtijden. Bij wijze van proef wordt nu de straat met een tijdelijk hek afgesloten voor auto’s en overige gemotoriseerd verkeer. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren. Op de Valkenboskade zijn twee tijdelijke kiss & ride plekken gemaakt. Op de stoep zijn twee tijdelijke vakken getekend waar (bak)fietsen kunnen staan.Het gaat om de Christelijke Montessorischool 'De Abeel' in de Abeelstraat. 

Het principe van een schoolstraat is uit Italie komen overwaaien. Daarna volgde België waar Gent de primeur kreeg. In november 2012 startte de stad met een proefproject, om van twee doodlopende straten een schoolstraat te maken. De resultaten bleken positief. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de straten zorgen voor een veiliger schoolomgeving en een vlottere doorstroming van het verkeer. 8 op de 10 ouders, leerlingen, schoolmedewerkers en buurtbewoners vinden het een goede maatregel. Meer dan 130 Vlaamse scholen hebben inmiddels een schoolstraat of hebben er vergaande plannen voor.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Den Haag start proef met een schoolstraat

Scroll naar boven