Ben je een Doorstromer of een Opletter?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:12-04-2019
Wie is die fietser? En wat heeft die fietser nodig? Rijkswaterstaat bracht de behoeften van fietsers in kaart. Zo wil Rijkswaterstaat bij toekomstige innovaties beter aansluiten bij de behoeften van fietsers.

Nederland telt 22,8 miljoen gewone fietsen en bijna 2 miljoen elektrische fietsen. Hierbinnen zijn vele doelgroepen, zoals jonge moeders op de bakfiets, hardwerkende dertigers, senioren met e-bike of wielrenners. Elk gebruikt de fiets voor een ander doel: recreatie, woon-werkverkeer, boodschappen, etc. Zo is iedereen anders en heeft zijn eigen behoeften en ervaringen op de fiets.

In opdracht van Rijkswaterstaat bracht service design bureau Muzus de behoeften van fietsers in kaart middels wat men noemt ‘contextmapping’. Verschillende type fietsers deelden hun ervaringen en behoeften rondom fietsen in drie sessies (stad, platteland, tussenland).

Dat resulteerde in een indeling in vier fietstypen: Doorstromers, Opletters, Racers en Genieters. Daarmee is het merendeel van de fietsers op de Nederlandse wegen in te delen, aldus Muzus.

Doorstromers gebruiken de fiets als middel om op een bestemming te komen. Ze kiezen bewust voor de
fiets, omdat het de snelste optie is. Ze hebben altijd haast en proberen ander verkeer vaak te omzeilen. Ze fietsen onder tijdsdruk en met eigen inzicht door het verkeer. “Ik zie verkeerslichten als adviserend. Als er niets aankomt, rijd ik door rood.”

Racers fietsen om te sporten. Ze richten zich volledig op deze activiteit. Met een fiets die speciaal gemaakt is om de sport wielrennen of mountainbiken te beoefenen. Ze fietsen met eigen inzicht door het verkeer en hebben hiervoor alle tijd; het is vrijetijdsbesteding. “Ik wil mijn racefiets niet in de stalling kwijt. Ik zorg altijd dat hij in het zicht staat.”

Opletters houden tijdens het fietsen rekening met meerdere variabelen. Kinderen zijn een bron van onzekerheid, maar ook lichamelijke beperkingen, veel bagage of een onbekende omgeving, maken dat ze extra opletten. Ze fietsen onder tijdsdruk en zijn onzeker. Ze vinden regels en veiligheid belangrijk. “Hoge drempels en gaten in de weg zorgen dat ik een andere route kies.”

Genieters zien de reis als bestemming. Ze fietsen op de automatische piloot en richten hun aandacht op de omgeving of het gezelschap. De voornaamste drijfveer is ontspanning en samen genieten met vrienden. Ze hebben alle tijd en vinden regels en veiligheid belangrijk. “Asfalt fietst heerlijk, maar het is doodzonde dat het niet past bij het bos waar het in ligt.”
 
Tijd en kwetsbaarheid in het verkeer blijken bij dit alles bepalende factoren. De Opletters en Doorstromers fietsen onder tijdsdruk. De Racers en Genieters fietsen in eigen tijd en voelen zich zeker en fietsen graag met eigen inzicht door het verkeer. De Opletters en Genieters zijn onzeker en vinden regels en veiligheid belangrijk.
 
De indeling wil Rijkswaterstaat gebruiken in combinatie met een ‘Fiets Behoeften Canvas (FBC)’, een soort checklist waarmee je nagaat voor welk type fietser je een maatregel of verkeerssituatie wilt aanpakken. Stel jezelf daarbij de vraag wat belangrijk is voor dit type fietser in deze verkeerssituatie, zo luidt het advies, en wat zijn manieren om deze fietsers tegemoet te komen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ben je een Doorstromer of een Opletter?

Scroll naar boven