Zwolle wereldfietsstad

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-10-2021
Zwolle meldt trots dat de organisatie People for bikes de stad heeft verkozen tot wereldfietsstad. De stad staat op nummer 1 op een ranglijst met in totaal 767 steden.

Zwolle heeft recent stuivertje gewisseld met Utrecht, die nu op de tweede plaats staat.

De criteria die de Amerikaanse organisatie aanhoudt voor de waardering van steden, zijn het fietsnetwerk en de mening van gebruikers. Het netwerk bepaalt 80 procent van de score, de mening van gebruikers is goed voor 20 procent.

De Netwerkscore komt volgens de website van de organisatie van de PeopleForBikes’ Bicycle Network Analysis, or BNA. Die baseert zich op OpenStreetMap-gegevens. Elke straat of pad wordt gewaardeerd op de berijdbaarheid per fiets. Verder wordt meegenomen of mensen makkelijk van huis naar dichtbij gelegen bestemmingen kunnen fietsen, zoals scholen en winkels. En tenslotte wordt berekend hoeveel bestemmingen mensen fietsend kunnen bereiken via rustige routes.  De methode wordt hier nader uitgelegd.

Het oordeel van gebruikers wordt via een online enquête binnengehaald.

In de top drie van de lijst staan nu dus Zwolle, Utrecht en Groningen. Maar op nummer 4 van de lijst staat de Amerikaanse stad Provincetown. Kopenhagen komen we op plaats zes tegen. In totaal zien we zeven Amerikaanse steden in de top 20.

zwolle_index.jpg

De tot nu toe veel aangehaalde Copenhagenize-index wijkt daar nogal van af. De index neemt onder meer het fietsaandeel in de modal split mee, het hoeveelheid vrijliggende fietspaden, fietsveiligheid en de politieke opvattingen ten aanzien van de fiets. Die index zet Kopenhagen op 1, Amsterdam op 2 en Utrecht op 3. Zwolle komt niet in de top 20 voor. Ook zien we geen Amerikaanse steden in de top 20. Wel moet worden opgemerkt dat deze index sinds 2019 niet is herzien.

zwolle.JPGOverigens neemt Zwolle rond deze tijd officieel de nieuwe groene en gastvrije stadsentree Stationsplein-Stationsweg in gebruik, met een ondergrondse fietsenstalling en een geheel omgebouwd stationsgebouw. De fietsenstalling Stationsplein heeft plek voor 5.800 fietsen. Daarmee heeft Zwolle één van de grote fietsenstallingen van Nederland en zelfs de grootste buiten de randstad.

Relevantie

Scroll naar boven