De provincies wil hiermee meer leren over deze techniek van duurzame opwekking van zonne-energie en de ontwikkeling van energiewinning op wegen versnellen. Want ondanks dat zonnefietspaden nog geen doorslaand succes blijken, ziet men in zonnefietspaden grote kansen.
Sinds 2014 ligt er al een stuk van 90 meter lang en 3,6 meter breed zonnepanelenwegdek op het fietspad langs de N203 in Krommenie in Noord-Holland. Daar waren de nodige problemen met de toplaag.
En medio vorig jaar werd een zonnefietspad langs de N417 bij de Maartensdijk in de provincie Utrecht geopend. Kosten 1,3 miljoen euro. Maar na openstelling van het fietspad bleek dat de helft van de zonnepanelen geen energie levert aan het energienet. Dat komt door een constructiefout. De provincie en de aannemer zoeken nog naar een oplossing. Fietser lijken daar wel tevreden met de kwaliteit cq. stroefheid van het wegdek.
Door de platte ligging en de coating leveren fietspadpanelen 25 tot 30 procent minder energie dan panelen op daken. Het zonnefietspad langs de N232 wordt zo’n 400 meter lang en moet minimaal 80.000 KwH per jaar opleveren. Daarmee kunnen ongeveer 20 huishoudens voorzien worden van energie.