Voor hetzelfde geld een fietspad

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-05-2013

De Natuurbrug Laarderhoogt wordt voorzien van een fietspad. Dat is nieuws, gezien het feit dat Rijkswaterstaat daar in eerste instantie niet voor koos. Dankzij een Design & Construct-contract komt het er nu toch.


Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, het Goois Natuurreservaat en de gemeenten Laren en Blaricum maken zich sterk om natuurgebieden in het Gooi te verbinden. De nog aan te leggen Natuurbrug Laarderhoogt vormt een ecologische en recreatieve verbinding tussen de natuurgebieden Bussummerheide, Westerheide en Noorderheide, Tafelberg en Blaricummerheide.
De Natuurbrug bestaat uit een strook natuurgebied van circa 750 meter lang met variërende breedte, waarbinnen twee ecoducten, te weten over de A1 en over de Naarderstraat. Op de Natuurbrug was ook ruimte voorzien voor een voetpad en ruiterpad. Een fietspad werd niet expliciet gevraagd bij de aanbesteding. Het project werd door Rijkswaterstaat op de markt gezet met een Design & Construct-contract. In een dergelijke contractvorm is de aannemer verantwoordelijk voor het ontwerp én de realisatie. Binnen dit contract kozen alle aannemers die inschreven op de opdracht echter om toch een fietspad aan te leggen, ook Strukton/Ooms aan wie het project nu is gegund. Het fietspad wordt alleen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Om die reden zal het recreatieve fietspad niet aansluiten op doorgaande fietspaden aan de Naarderstraat en komt er daarom geen verlichting.
De aanleg van fietspaden op Natuurbruggen was nogal eens onderwerp van discussie. Uit een onderzoek van Alterra in 2009 op de Natuurbrug Zanderij Crailoo bleek echter dat het wild er daar weinig last van heeft.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Voor hetzelfde geld een fietspad

Scroll naar boven