Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Vlaanderen start met De Grote Versnelling

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-04-2021
Het WK-Wielrennen speelt zich dit jaar af in Vlaanderen. Het is meteen ook het aangrijpingspunt voor De Grote Versnelling, een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, de Vlaamse provincies en de steden en gemeenten om het fietsbeleid op een hoger plan te tillen.

Was in Nederland de start van de Tour de France in Utrecht in 2015 de inspiratiebron voor de oprichting van de Tour de Force, in Vlaanderen is het WK-Wielrennen in september dit jaar het vertrekpunt voor De Grote Versnelling. Ook hier gaat het om het opzetten van een netwerkorganisatie waarin overheden, bedrijven, verenigingen, scholen, kennisinstellingen, enz. samenwerken om het fietsbeleid te intensiveren.

Begin april is de intentieverklaring ondertekend. Dat moet er onder meer toe leiden dat het aandeel van de fiets in de functionele verplaatsingen in Vlaanderen stijgt tot 20% tegen ten laatste 2025. Verder streeft men een daling van het aantal verkeersslachtoffers, zodat er in 2040 geen dodelijke fietsslachtoffers meer vallen. En het functioneel fietsgebruik en het sportief/recreatief fietsgebruik zouden beter afgestemd moeten worden zodat ze elkaar wederzijds kunnen versterken.

Bij de bundeling van krachten staat het uitwerken van fietsdeals centraal waarbij zowel ambitieuze projecten als kleinschaligere oplossingen in aanmerking komen.

Vooruitlopend het de Vlaamse overheid de fietsinvesteringen in 2021 fors omhoog tot 355 miljoen euro.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Vlaanderen start met De Grote Versnelling

Scroll naar boven