Vlaanderen omarmt de speed-pedelec

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-12-2018
De overheid in Vlaanderen is serieus geïnteresseerd in de speed-pedelec. Dat blijkt onder meer uit het feit dat het Vlaams Departement Omgeving medewerkers op de snelle fietsen laat proefrijden.

Elf medewerkers gaan de komende drie weken elke dag pendelen tussen hun woonplaats en hun werkplek in Brussel. Het departement participeert daarmee in 365SNEL, dat als motto mee heeft gekregen: met een speed pedelec snel heen en weer in het verkeer.

Het project past in het CPT-actieplan van de Vlaamse Regering (Clean Power for Transport) waarmee de omslag naar meer milieuvriendelijke voertuigen wordt beoogd. In het kader daarvan worden onder meer  laadpalen voor elektrische voertuigen uitgerold en wordt de aankoop van die voertuigen financieel gestimuleerd. En - in tegenstelling tot andere EU-lidstaten - worden ook concrete projecten zoals 365SNEL gefinancierd.

In België zijn er inmiddels al verschillende maatregelen genomen om het gebruik de speed-pedelec aan te moedigen. Ook daar wordt de speed-pedelec als bromfiets gezien, maar een fietshelm volstaat in principe en wegbeheerders hebben wettelijk de mogelijkheid om het gebruik van het fietspad te verplichten of te verbieden voor bestuurders van een speed-pedelec. Daarvan wordt onder meer gebruik gemaakt om de speed-pedelec op jaagpaden toe te laten. Bovendien werd vorig jaar de fietsvergoeding van € 0,23 per kilometer ook toegankelijk gemaakt voor speed-pedelecgebruikers.

Binnen 365SNEL worden steeds per provincie twee à drie bedrijven of instellingen uitgekozen, waar onder geïnteresseerde werknemers een tiental testrijders worden geselecteerd. Van deze groep wordt verwacht dat zij drie weken lang met de-speed pedelec naar en van het werk rijden. In de voorbije maanden heeft een tiental personeelsleden van het UZ Brussel en evenveel werknemers van Focus Advertising in Heule de eerste testen uitgevoerd. In beide gevallen vonden bijna alle testrijders het pendelen met de speed-pedelec een positieve ervaring. De testrijders apprecieerden vooral het ontspannen gevoel dat ze bij het gebruik van de speed-pedelec ervaren. ’s Morgens kwamen ze fris en ontspannen op het werk aan en aan het einde van hun werkdag konden ze dankzij het fietsen hun hoofd leegmaken. Een ander belangrijk pluspunt was het feit dat de lange testperiode hen de kans gaf om de speed-pedelec grondig te leren kennen. Wie de aanschaf van een snelle, elektrische fiets overweegt, moet het doorgaans stellen met een kort testritje.

In 365SNEL wordt ook aan onderzoek gedaan. De universiteiten van Brussel en Leuven onderzoeken niet alleen de perceptie en ervaringen van bedrijven en werknemers maar nemen ook de voertuigen zelf, de gebruiksvoorwaarden en de infrastructuur onder de loep. 365SNEL moet resulteren in een reeks aanbevelingen om de speed-pedelec en zijn gebruik te optimaliseren.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Vlaanderen omarmt de speed-pedelec

Scroll naar boven