Vijf vragen aan de winnaar van de Innovatieprijs 2022

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:07-06-2023
In 2022 won Remko Pijnaker de Tour de Force Innovatieprijs tijdens het Nationaal Fietscongres. Wij vroegen hem hoe het staat met het project waarmee hij de prijs won.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
Remko Pijnaker won in 2022 tijdens het Nationaal Fietscongres de Tour de Force innovatieprijs met het daarbij behorende prijzengeld van €7.500,-. Een jaar later spreken wij hem en vragen hoe het nu gaat met het project en wat er het afgelopen jaar aan ontwikkelingen geweest zijn.

Met welke innovatie heb je gewonnen?
Met de pilot ‘Het begin van leren fietsen’. Dit is ontstaan in de Green Deal Fiets en gefinancierd door de gemeente Haarlem. We boden voor 3 tot 6 maanden loopfietsen aan op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, spelinloop, etc. zodat kinderen toegang hadden tot een loopfiets. Eens in de zes a acht weken kwam iemand langs om fietsles te geven. Deze les is bedoeld om de overgang van loopfiets naar trappers de bevorderen.

Hoe verliep de pilot?
Heel succesvol! We heten nu ‘START Fietsen’, een unieke samenwerking tussen Groeien met die Fiets en BYCS. BYCS richt zich op ouderbetrokkenheid: via interviews wordt achterhaald waarom er thuis niet gefietst wordt en via interventies wordt dit opgelost. We hebben verschillende pilots door heel Nederland afgerond, later ook in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Onze doelgroep is dus uitgebreid van 2 en 3 jaar naar 2 t/m 6 jaar.

Hoe hebben jullie het prijzengeld van de Innovatieprijs 2022 besteed?
We hebben een nieuwe lesmethode ontwikkeld van een deel van het geld. Ook konden we de pilot uitbreiden in nog meer gemeenten. Zo zijn we onder andere vier pilots gestart in Groningen. Daarnaast hebben we een deel van het prijzengeld gebruikt voor de CROW toetsing. We zijn nu dus gecertificeerd en hiermee gaan we de fietscultuur weer opbouwen

Wat zijn de resultaten tot nu toe?
Die zijn goed! We meten de voortgang van het fietsen. Aan het begin, halverwege en aan het eind van het programma toetsen we hoe de kinderen fietsen. We toetsen onder andere op evenwicht behouden, op sturen en op stoppen. Op die gebieden hebben we scores en kunnen we cijfermatig onderbouwen wat de voortgang is. Uit de resultaten blijkt dat onze aanpak echt werkt. Gelukkig kunnen we door. Nu we gecertificeerd zijn is de fase van pilots voorbij en zijn we een programma. Onze aanpak is enorm verbeterd en staat nu stevig, mede dankzij het prijzengeld en de aandacht die we gekregen hebben door het winnen van de innovatieprijs. Ik raad iedereen met een mooi idee aan om mee te dingen naar de initiatiefprijs zoals de prijs nu heet. Samen maken we van Nederland een nóg mooier fietsland!

Hoe zijn de reacties van de kinderen?
De kinderen zijn heel enthousiast. Het is natuurlijk ook heel leuk om te kunnen fietsen! De kinderen krijgen een (loop)fietsdiploma aan het eind van het traject. We krijgen echt positieve reacties.
 



 
 

Dit is een nieuwsbericht van Tour de Force 2020.

Naar Tour de Force 2020

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Vijf vragen aan de winnaar van de Innovatieprijs 2022

Scroll naar boven