Aanleiding voor het Programma Veilige Fietspaden waren de uitkomsten van de Regionale Monitor Verkeersveiligheid, waaruit bleek dat 73 procent van de ongevallen enkelvoudige ongevallen met de fiets zijn, waarbij niet een andere weggebruiker maar wel de infrastructuur betrokken is. Ook stijgt het aandeel fietsers onder de verkeersgewonden. Vanuit zes wetenschappelijk onderbouwde ontwerpprincipes wil de Vervoerregio Amsterdam de fietspaden veiliger maken en een verdere stijging van het aantal fietsgewonden voorkomen. Dat zijn vergevingsgezinde randen, obstakelvrije bermen, het weghalen van paaltjes en andere obstakels, visuele geleiding, voldoende breedte voor het aantal fietsers dat gebruik maakt van het fietspad en een vlak, stroef en schoon wegdek.
Data-analyse
Op basis van de analyse van data uit verschillende bronnen, zoals Network Safety Index Light dat een beeld geeft van de inrichtingsprincipes van straten, het Nationaal Dataportaal Wegverkeer en de ambulancedata van VeiligheidNL, bepaalt de Vervoerregio Amsterdam welke fietspaden het gevaarlijkst zijn. “Deze drie databronnen bij elkaar genomen geven een beeld van hoe gevaarlijk een fietspad is”, vertelt Thomas Preeker, programmamanager uitvoering mobiliteit bij de Vervoerregio. “Als een fietspad aan weinig inrichtingsprincipes voldoet, te smal is voor de drukte en er meerdere ongelukken zijn gebeurd, krijgt het een hoge score en prioriteit.” Op
deze kaart zijn bijvoorbeeld de breedtes van de fietspaden in de Vervoerregio gecombineerd met de geschatte fietsintensiteit in de ochtend- of avondspits. De fietspaden hebben op basis hiervan een label van A t/m F meegekregen, waarbij A staat voor een zeer kleine kans op gevaarlijke situaties en E en F voor een zeer grote kans.
Veilige inrichting
Met de lijst van de gevaarlijkste fietspaden gaat de Vervoerregio naar de wegbeheerder, gemeente of provincie, om samen te kijken of ze die fietspaden veiliger in kunnen richten. Ook kijkt men of de gevaarlijke fietspaden naar voren kunnen worden gehaald in de onderhoudsplanning. De Vervoerregio draagt financieel bij aan maatregelen om deze fietspaden veiliger in te richten.
Inmiddels zijn er op deze manier zo’n 15 projecten van start gegaan in ongeveer de helft van de 14 bij de Vervoerregio aangesloten gemeenten. De Vervoerregio Amsterdam is van plan om de kennis en ervaring uit het Programma Veilige Fietspaden ook landelijk te gaan delen.
Bron: Amsterdam Bike City