Vaker fietsen, ook na de Coronacrisis

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-04-2020
Een op de vijf Nederlanders zegt na de Coronacrisis vaker te gaan lopen of de fiets te pakken. Dat stelt onderzoekinstituut KiM op basis van een enquête onder ruim 2000 Nederlanders.

Voor ongeveer de helft van de werkende Nederlanders heeft de coronacrisis nu al impact op de werksituatie, zo blijkt uit de enquête. Een groot deel (44%) is (meer) thuis gaan werken en dat bevalt best goed. Meer dan een kwart wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken.

Op afstand vergaderen lijkt ook een blijvertje te zijn. Ongeveer 30% zit vaker dan voorheen achter het beeldscherm met collega’s te overleggen. Meer dan een derde wil dat ook na de crisis vaker op deze manier blijven doen.

Dat alles heeft ertoe geleid dat het gemiddeld aantal verplaatsingen flink is afgenomen, van 8 naar 3,6 verplaatsingen in drie dagen. De gemiddelde afstand die mensen afleggen kelderde mee, van gemiddeld 94 naar 30 km in drie dagen. De gemiddelde verplaatsingsafstand is afgenomen van 12 naar 8 km per verplaatsing.

Als mensen de deur nog uitgaan, is dat vaak voor een ommetje. Voor de coronacrisis was de hond uitlaten de belangrijkste reden voor een zogeheten rondeverplaatsing, nu is dat een blokje om, meestal te voet of op de fiets.

De afstand die mensen lopend of fietsend afleggen per verplaatsing is fors gestegen. Lopen doet men nu gemiddeld over een afstand van 2,2 km, tegen 1,2 km voor de coronacrisis; een fietsverplaatsing is gemiddeld ook 1 km langer dan voorheen: 4,3 in plaats van 3,3 km gemiddeld.

In de huidige situatie met corona is het beeld van de verschillende vervoerwijzen veranderd. Men denkt vaker zeer positief over de auto en veel negatiever over de trein, bus, tram en metro. Over fietsen en lopen is het oordeel nagenoeg niet veranderd.

Als mensen toch op pad moeten, dan mijden ze dan ook het OV. 88% geeft momenteel de voorkeur aan een individueel vervoermiddel, zoals auto of fiets. Ook hier verwacht een deel van de mensen dat hun gedrag blijvend verandert. Zo denkt 20% vaker met fiets of lopend te gaan na de coronacrisis. Bij 65-plussers gaat dit om 25%.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Vaker fietsen, ook na de Coronacrisis

Scroll naar boven