Utrecht zet mobiele kentekencamera in voor bromfietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-04-2024
De gemeente Utrecht zet sinds maandag 15 april een mobiele kentekencamera in om de brom- en snorfietsregels te handhaven. Brom- en snorfietsers kunnen een boete verwachten als zij op het fietspad rijden waar dat niet is toegestaan.

Metingen van de gemeente Utrecht laten zien dat ongeveer driekwart van de brom- en snorfietsers gebruik maken van het fietspad op plekken waar zij eigenlijk op de rijbaan moeten. Handhavers van de gemeente controleren en handhaven nu al samen met de politie op snelheid, plaats op de weg en het dragen van een helm, maar dit voorkomt niet dat brom- en snorfietsers op de fietspaden blijven rijden. Met de digitale handhaving streeft de gemeente een betere naleving na van de plek op de weg.
 
"Brom- en snorfietsers zijn breder én gaan sneller dan andere fietspadgebruikers. Dit kan onveilige situaties veroorzaken en drukte op het fietspad. Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van het fietspad," zo licht wethouder Lot van Hooijdonk de inzet van de kentekencamera toe.
 
Utrecht heeft toestemming gekregen van het Openbaar Ministerie om de mobiele kentekencamera in te zetten en gaat dit in ieder geval een jaar doen. De camera wordt geplaatst bij drukke fietsroutes waar het risico op een verkeersongeval verhoogd is door de aanwezigheid van brom- en snorfietsers en op locaties met veel meldingen. In september meet de gemeente opnieuw hoeveel brom- en snorfietsers zich aan de regels houden.
 
 
Bron: Gemeente Utrecht
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Utrecht zet mobiele kentekencamera in voor bromfietsers

Scroll naar boven