Utrecht start provinciebrede aanpak fietsstimulering

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-06-2024
De provincie Utrecht heeft de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden. Met de onlangs gepresenteerde Strategie Fietsstimulering 2024-2029 wil Utrecht alle fietsstimuleringsacties in de provincie centraal gaan organiseren vanuit het reeds bestaande programma 'Ik fiets'.

Fietsen neemt weinig ruimte in, is een klimaatneutrale vorm van mobiliteit, is bevorderend voor de gezondheid, is laagdrempelig en goedkoop en vormt een lager veiligheidsrisico dan auto’s vanwege de lagere snelheid en massa. Door deze eigenschappen kan fietsen in de provincie Utrecht bijdragen aan de bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid, inclusiviteit, veiligheid en wonen en werken. Concreet streeft de provincie Utrecht ernaar dat 50 procent van de ritten tot 15 kilometer op de fiets worden afgelegd en wil daarvoor het fietsen actief stimuleren.
 
Ik fiets
Er lopen al meerdere initiatieven voor fietsstimulering in de regio Utrecht, zoals ‘Ik fiets’, ‘Utrecht helpt bedrijven in het zadel’, ‘Doortrappen’, ‘Fietsmeesters’ en ‘Fietsen is Fun’. Met de Strategie Fietsstimulering 2024-2029 wil de provincie toe naar één provinciebrede aanpak van fietsstimuleringsacties onder het label Ik fiets. Het gebruik van dit label moet bijdragen aan de herkenbaarheid van de acties.


 
Fietsstimuleringsacties
Bij de uitwerking van de strategie in fietsstimuleringsacties staat het oplossen van knelpunten binnen thema’s als bereikbaarheid, leefbaarheid en inclusiviteit. Hierbij zal de provincie Utrecht zich richten op de doelgroepen forensen, ouderen, kinderen, nieuwe Nederlanders en bewoners van nieuwe wijken in de steden.
 
Achtergrond
De Strategie Fietsstimulering 2024-2029 is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Goedopweg – het samenwerkingsverband voor duurzame bereikbaarheid in de regio Utrecht, de provincie Utrecht, de gemeentes Amersfoort en Utrecht en adviesbureaus Arcadis en Shiftgedrag.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Utrecht start provinciebrede aanpak fietsstimulering

Scroll naar boven