Tien redenen om te gaan fietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-01-2010

Regelmatig fietsen naar het werk verhoogt de fitheid met gemiddeld 13%. En fietsen is een goede manier om overgewicht te voorkomen, want bij een relatief lage intensiteit en lange duur levert het een groot vetverbruik op. Twee van de tien argumenten die TNO verzamelde als onderbouwing van de BOVAG-campagne 'Natuurlijk pak ik de fiets'.


Opzet van de BOVAG-campagne is dat fietswinkeliers het positieve imago van de fiets gaan uitdragen, met een accent op gezondheid, duurzaamheid en beweging. TNO zette de bekende argumenten nog een keer op een rij, en voorzag de meeste bovendien van wetenschappelijk onderbouwde argumententatie. De notitie bevat 59 literatuurverwijzingen.
In de notitie 'Fietsen is groen, gezond en voordelig' komen de auteurs Ingrid Hendriksen en René van Gijlswijk tot de volgende 10 voordelen:

1. Fietsen verhoogt je fitheid
2. Fietsen houdt je op gewicht
3. Regelmatig fietsen geeft je een lekker gevoel
4. Fietsen vermindert de kans op ziek zijn en door te fietsen leef je langer
5. Fietsen is gemakkelijk
6. Meer fietsen betekent schonere lucht in je eigen omgeving
7. Fietsen is stil
8. Fietsen verbetert de bereikbaarheid op de korte afstand
9. Fietsen is voordelig
10. Meer fietsen betekent minder uitstoot van broeikasgassen

De lijst is ook te vinden op www.duurzaamopweg.nl - evenals een bijbehorend promotiefilmpje - met de aantekening dat TNO de de 'bewijslast' graag wil uitbreiden en nuanceren met meer referenties.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Tien redenen om te gaan fietsen

Scroll naar boven