Succesvol Gronings fietsproject krijgt landelijk navolging

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-02-2006
Een anti-diefstalproject van de Regiopolitie Groningen krijgt landelijke navolging. In de regio&'s Amsterdam-Amstelland, Friesland, Utrecht, Gelderland-Zuid en Zaanstreek en Waterland gaat men op specifieke kenmerken van fietsen letten, die erop kunnen wijzen dat de fiets gestolen is.

Een anti-diefstalproject van de Regiopolitie Groningen krijgt landelijke navolging. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Friesland, Utrecht, Gelderland-Zuid en Zaanstreek en Waterland gaat men op specifieke kenmerken van fietsen letten, die erop kunnen wijzen dat de fiets gestolen is.

Een jeugdagent zette het fietsproject in Groningen op. De politieman ontwikkelde een praktische methode om vooral duurdere gestolen fietsen op te sporen. Hierbij wordt op specifieke kenmerken gelet. Als bijvoorbeeld het originele slot is verwijderd, het handelaarsembleem mist en ook nog eens een jongere op een dure damesfiets zit, is de kans groot dat de fiets gestolen is.
De Groningse politie heeft hierover presentaties en demonstraties gegeven bij andere politiekorpsen, onder meer in Nijmegen. Daar werden na de demonstratie binnen een uur drie gestolen fietsen opgespoord en twee verdachten aangehouden. In Nijmegen gaan nu vier politieagenten zich structureel bezighouden met het project fietsdiefstal.
Regiopolitie Groningen, de gemeente Groningen, de fietsbranche en Veiligheidszorg Groningen (VG) zijn al enkele jaren op integrale wijze bezig met het bestrijden van fietsendiefstallen. De verwachting is dat aan de hand van deze nieuwe methode het aantal opgespoorde fietsen en het aantal aangehouden verdachten verder zal stijgen. Ook omdat de methode in alle basiseenheden in Groningen en Haren zal worden ingevoerd.
Een tweede maatregel betreft de intensivering van de controle op de registers van handelaars in tweedehands fietsen. Buurtagenten zullen samen met gemeentelijke toezichthouders Bijzondere Wetten deze controles voor hun rekening nemen. Verder zullen enkele digitale middelen, zoals een zakcomputer of taglezers, worden ingezet om de fietscriminaliteit te bestrijden.
De afgelopen twee jaar werden meer dan 1000 fietsen in Groningen opgespoord. Deze fietsen vertegenwoordigen een waarde van een half miljoen euro.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Succesvol Gronings fietsproject krijgt landelijk navolging

Scroll naar boven