Structurele weesfietsenaanpak werpt vruchten af

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:03-10-2012

Veel gemeenten met een structurele weesfietsenaanpak zijn tevreden over de resultaten. De handhaving levert veel capaciteit in de fietsenstallingen op. Zo heeft Haarlemmermeer vorig jaar 800 weesfietsen verwijderd en Enschede verwijderde er in het eerste halfjaar van het project ruim 1600. Hierdoor kwam 39 procent van de stallingsruimte bij station Enschede vrij.


Ook de gemeente Utrecht hield vorig jaar een weesfietsenactie in de binnenstad. Hierbij werden 1364 fietsen verwijderd. Het opschooneffect was groot. Er was weer plek vrij in de klemmen. Veel ondervraagden staan achter het verwijderen van weesfietsen. Ze vinden zelfs dat dit nog vaker mag gebeuren.
Hoogopgeleiden en jongeren laten hun afgedankte fiets trouwens vaker achter dan andere groepen. Dit blijkt uit onderzoek naar weesfietsen van de Universiteit Utrecht in opdracht van NS en het Fietsberaad. De slechte onderhoudsstaat van de fiets is in 82 procent van de gevallen de reden dat mensen hun rijwiel ergens achterlaten. Andere motieven zijn ‘ik wist niet wat ik er anders mee kon doen’ (41procent) en ‘ik heb een andere/betere fiets gekocht/gekregen’ (40 procent). De meeste mensen laten hun fiets overigens dichtbij huis achter. In woonwijken staan daardoor dus ook veel weesfietsen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen niet weet hoe ze van hun afgedankte fiets af kunnen komen, 65 procent wil meer informatie daarover.

Medio 2009 verscheen het eerste Handboek Weesfietsen en werd het startschot gegeven voor het Weesfietsenteam: adviseurs die gemeenten helpen bij het terugdringen van het aantal weesfietsen. Het Weesfietsenteam heeft in de periode 2009-2012, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en NS, 35 gemeenten ondersteund bij de aanpak van de weesfietsen problematiek bij stations. De ervaringen zijn meegenomen in de pas verschenen tweede editie van het Handboek Weesfietsenaanpak. Het handboek helpt gemeenten met een groot aantal praktische tips en een concreet stappenplan om te komen tot een structurele weesfietsenaanpak.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Structurele weesfietsenaanpak werpt vruchten af

Scroll naar boven