Speedpedelec-rijder laat auto staan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-06-2023
De Kopgroep, een organisatie die zich inzet voor een breder en veiliger gebruik van de speedpedelec, heeft een enquête gehouden onder 400 speedpedelec rijders. De belangrijkste conclusie: tachtig procent van de ondervraagden gebruikt de speedpedelec in plaats van de auto.

De deelnemers aan het onderzoek van De Kopgroep gebruiken hun speedpedelec intensief, bijna de helft rijdt meer dan 5000 kilometer per jaar en meer dan de helft fietst onder vrijwel alle weersomstandigheden door. Ook fietst twee derde van de mensen die de speedpedelec voor woon-werkverkeer gebruikt meer dan twintig kilometer enkele reis. Tachtig procent van de speedpedelec-rijders in het onderzoek ging voorheen met de auto naar het werk tegenover vijftien procent met de fiets of e-bike.  


 
De kruissnelheid van de meeste speedpedelec-rijders ligt tussen de 35 en de 45 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom geeft de meerderheid de voorkeur aan rijden op het fietspad. Daar passen de meesten hun snelheid aan tot maximaal dertig kilometer per uur. Velen ervaren het als een risico om op de rijbaan te moeten rijden, enerzijds omdat de snelheid begrensd is op 45 km/h waar het overige verkeer 50 km/h rijdt en anderzijds omdat ander verkeer niet weet dat de speedpedelec op de rijbaan moet rijden. In Amersfoort en Rotterdam kunnen speedpedelec-rijders een ontheffing aanvragen om op het fietspad te rijden, velen vinden dit een goede actie, maar een meerderheid vindt wel dat dit op landelijk niveau geregeld zou moeten worden.
Opvallend is verder dat meer dan de helft van de ondervraagde speedpedelec-rijders in kleinere gemeenten woont, met minder dan 40.000 inwoners.
 
De volledige resultaten van het enquête van De Kopgroep zijn hier te vinden. De Kopgroep is aanspreekpunt voor onder meer beleidsmakers, adviseurs en politici die zich bezighouden met het Nederlandse mobiliteitsbeleid en werkt nauw samen met de Fietsersbond.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Speedpedelec-rijder laat auto staan

Scroll naar boven