Slimme fietsverkeerslichten in Amersfoort, Breda en Noord-Holland

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-12-2023
In Amersfoort startte op 5 december een proef met een slim camerasysteem waarmee groepen fietsers op een druk kruispunt in de stad eerder en langer groen kunnen krijgen. In Noord-Holland startte een vergelijkbare proef op 11 kruispunten. In Breda laat een informatief verkeerslicht zien welke route over een druk kruispunt na bij een middelbare school op dat moment het snelste is.

In Amersfoort krijgen fietsers die in een groepje rijden de komende drie maanden eerder of langer groen op het drukke kruispunt van de Ringweg Koppel en de Holkerweg. Hier kruist een doorgaande fietsroute van en naar het binnenstad de ringweg om het stadscentrum. Bij de nadering van de kruising staan groene verkeersborden en zijn er teksten op de weg geschilder die fietsers oproepen een groepje te vormen. Camera’s bij het kruispunt registreren of er een groep fietsers nadert. Met deze gegevens en de gegevens vanuit de verkeerslichten worden de groepsgrootte en de snelheid beoordeeld en gaat het licht sneller op groen.
 
Bron: www.goedopweg.nl 
 
Het doel van de proef is om te leren of alles technisch goed werkt, of de fietsmetingen betrouwbaar zijn en wat de effecten zijn op de wachttijden voor fietsers en overig verkeer. In Hengelo is een vergelijkbaar systeem getest en de resultaten daar waren positief.  
De gemeente Amersfoort voert de proef uit samen met Goedopweg, een samenwerkingsverband van de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
 
Breda
De gemeente Breda heeft onlangs een informatief verkeerslicht in gebruik genomen op de Meulenspie en de Nieuwe Kadijk. Hier steken dagelijks veel scholieren de Oosterhoutseweg over van en naar hun middelbare school Curio Scala.  De verkeerslichten laten tijdens de drukke spitsperiodes met pijltjes zien welke fietsroute over het kruispunt op dat moment het snelste is – linksom of rechtsom.


Bron: Gemeente Breda


 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Slimme fietsverkeerslichten in Amersfoort, Breda en Noord-Holland

Scroll naar boven