Voor het onderzoek maakt SWOV gebruik van de database van
Lifelines dat gegevens en lichaamsmateriaal verzamelt van 167.000 inwoners van Noord-Nederland. Deelnemers aan Lifelines krijgen elke vijf jaar een oproep om vragenlijsten in te vullen, lichaamsmetingen te laten verrichten en bloed- en urineonderzoek te laten doen. De database is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar gezonder oud worden en bevat onder meer data over gezondheid, leeftijd, werk, opleiding en fietsgedrag van de deelnemers.
Met de gegevens uit deze database wil SWOV kennis ontwikkelen over de combinatie van gezondheids- en sociaaldemografische kenmerken om hiermee een beter beeld te geven van de kenmerken van de groep kwetsbare fietsers die een groter risico loopt op een fietsongeval. Hiermee kunnen de noordelijke provincies hun fietsveiligheidsbeleid versterken, bijvoorbeeld via het programma
Doortrappen en het stimuleren van het gebruik van veilige fietsen en beschermingsmiddelen zoals de fietshelm.
SWOV voert het onderzoek uit in opdracht van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de ANWB en de RAI Vereniging dragen financieel bij aan het onderzoek. De resultaten worden in het najaar van 2024 verwacht.
Bronnen: SWOV, Lifelines