Ride2scool wil VMBO-ers op de fiets te krijgen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-10-2010

Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Rotterdam deden zo&'n 500 brugklassers van zeven scholen mee aan een vier weken durende wedstrijd om zoveel mogelijk kilometers op de fiets af te leggen. Uiteindelijk trapten ze 54.000 kilometer bijeen.


Met dit project, Ride2scool genaamd, wil de gemeente Rotterdam zowel bijdragen aan verkeerseducatie voor deze groep, het fietsgebruik promoten, als de leerlingen aanzetten tot meer lichaamsbeweging.
Iedere school die meedeed kreeg twintig fietsen, bedoeld voor leerlingen zonder fiets. Uit een eerdere inventarisatie bleek dat op sommige scholen één op de vijf leerlingen (waaronder veel van allochtone afkomst) geen fiets heeft. Leerlingen die wel over een fiets beschikten, konden meedoen op het eigen rijwiel. Alle deelnemers kregen een fietscomputertje dat de kilometers telde. En er werden fietsvaardigheidslessen gegeven.
Het project was vooral gericht op VMBO-ers, zes van de zeven scholen waren van dit onderwijstype. Uit onderzoek onder brugklassers in Amsterdam is bekend dat er grote verschillen zijn in het fietsgebruik door middelbare schoolleerlingen. Van de VMBO-ers komt maar 29 procent naar school op de fiets, terwijl van de VWO-ers 91 procent fietst. Het gedrag van klasgenoten lijkt dus van grote invloed.
Daar is bij Ride2scool op ingespeeld. Zo zijn op de bijbehorende posters leerlingen uit de eigen klas afgebeeld. Sander Buningh van DTV Consultants, coördinator van het project: ‘Het idee is dat brugklassers zich het meest aantrekken van rolmodellen uit hun eigen omgeving’. Met behulp van de sportdocenten was gepoogd vooral populaire leerlingen op de posters te zetten.
DTV enquêteerde voor en na de campagne de leerlingen. Uiteindelijk bleek het fietsgebruik vlak na de actie met zo’n 10 procent te zijn gestegen. 61 procent van de leerlingen is van plan vaker te gaan fietsen naar school. De vraag of dit effect beklijft, wordt over een half jaar beantwoord na een tweede nameting.
Bij scholen en leerlingen was veel enthousiasme over het project. De gemeente Rotterdam gaat kijken hoe het project te vervolgen. Men denkt erover fietsen tot vast onderdeel van het sportstimuleringsprogramma Lekker Fit te maken.
Naast de gemeente Rotterdam waren de Milieudienst Rijnmond en de Fietsersbond betrokken bij het project. Het project in deze vorm kostte ongeveer een ton. Volgens adviseur Buningh kunnen vervolgprojecten goedkoper.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ride2scool wil VMBO-ers op de fiets te krijgen

Scroll naar boven