Regio Eindhoven brengt kwaliteit fietsnetwerk in beeld

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-02-2011

In het fietspadennet in Helmond liggen per 10 kilometer gemiddeld 89,9 hobbels en 67,8 kuilen in het wegdek. 84% van het fietspadennet is verlicht. En de gemiddelde wachttijd bij verkeerslichten op de paden in het Sternetwerk bedraagt 57 seconden. Dat en nog heel veel meer is af te leiden uit het onderzoek dat het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven heeft laten verrichten naar de kwaliteit van het fietspadennet.


  • Daartoe heeft het bureau ARS T&TT twee geïnstrumenteerde Fiat Panda’s op pad gestuurd, voorzien van camera’s GPS-apparatuur en speciaal ontwikkelde software die het voor veldwerkers mogelijk maakt snel allerlei gegevens te registreren. Zo zijn in de 21 gemeenten in de regio in totaal 1200 trajecten met een gemiddelde lengte van circa 1000 meter in kaart gebracht. Ieder vijf meter werden foto’s gemaakt van het traject en het wegdek en gaandeweg werd een groot aantal gegevens verzameld, zoals de breedte van een fietspad, de verhardingssoort en de onderhoudsstaat (waarbij onderscheid is gemaakt in hobbels, kuilen, scheuren en kieren). Voor het Sternetwerk werd ook de kleur van het wegdek vastgelegd, de aanwezigheid van verlichting en de aanwezigheid van beplanting. Maar ook is op kruisingen bijvoorbeeld gekeken hoe de voorrang is geregeld en wat de wachttijd bij de vri is.
    Dat alles leverde een grote hoeveelheid gegevens op, zowel per criterium als per gemeente. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat Helmond voor wat betreft de hobbels in de middenmoot zit. Sommige gemeenten tellen minder dan 20 hobbels per 10 km, andere meer dan 150. De gemeentelijke portefeuillehouders gaan nu de verschillen bespreken.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Regio Eindhoven brengt kwaliteit fietsnetwerk in beeld

No data found
Scroll naar boven