Realistisch naar het eigen fietsgedrag leren kijken

  • Soort:Artikelen Fietsverkeer
  • Auteur:Karin Broer
  • Uitgever:Fietsverkeer 37
  • Datum:08-12-2015

Hoe zorg je ervoor dat oudere fietsers met een realistische blik hun eigen fietsgedrag onder ogen zien en eventueel maatregelen nemen waardoor ze veilig blijven fietsen? Het onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen. Het project ‘Zolang ik fiets&' is opgezet om daar meer inzicht in te krijgen.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Bij ‘Zolang ik fiets’ staat niet het voertuig centraal, noch de weginrichting, maar het gedrag en de vermogens van de oudere fietser zelf. Wat kan iemand zelf doen om zo plezierig en zo veilig mogelijk te blijven fietsen?

    Een groot deel van de ouderen vindt dat het fietsen door jarenlange ervaring geen onderhoud nodig heeft. Men is niet gemotiveerd om bijvoorbeeld fietsles te nemen of een fietshelm te dragen. Dat is meer iets ‘voor de kleinkinderen die nog zo weinig ervaring hebben’. Dat was één van de eerste bevindingen waar de onderzoekers van het project ‘Zolang ik fiets’ mee werden geconfronteerd.

    Het project werd uitgevoerd in Amersfoort en Dronten, Het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Publab) van Hogeschool Utrecht organiseerde speciale workshops voor oudere fietsers, soms gevolgd door fietsen op een speciaal parcours onder leiding van een fietscoach en een fietstocht op de weg. Bij de workshop kregen deelnemers een introductie van het thema en een werkboekje met vragen over het eigen fietsgedrag en de verschillende fietsrisico’s. In kleinere werkgroepen verdiepten deelnemers zich in problemen die ze ondervinden bij het fietsen en wat zij zelf kunnen doen om veiliger te fietsen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Realistisch naar het eigen fietsgedrag leren kijken

Scroll naar boven