Het grootste deel van de bewegwijzering en infopanelen van het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Utrecht is aan vervanging toe. Daarnaast is de gebouwde omgeving veranderd, waardoor er knelpunten of juist kansen ontstaan, bijvoorbeeld bij nieuwe woonwijken of verbeterde fietspaden. Dit was aanleiding voor een herziening van het volledige netwerk. “In samenwerking met alle 26 Utrechtse gemeenten, grondeigenaren, terreinbeheerders en fietsorganisaties is een nieuw en ambitieus ontwerp gemaakt”, vertelt Jeroen van Noort, manager van het Routebureau Utrecht. “Hierbij zijn trajecten gewijzigd, komen te vervallen of zijn juist betere routes toegevoegd. Zo werken we samen aan een optimaal netwerk met meer aantrekkelijke routes voor de recreatieve fietser.”
Het aandeel inwoners dat in 2023 recreatief fietste in Utrecht was 62 procent, hoger dan het landelijk gemiddelde. Inwoners en bezoekers leggen jaarlijks ruim 19 miljoen recreatieve fietstochten van een uur of langer af in de provincie (bron: Landelijke kennisrapportage recreatief fietsen 2024). “Naast het dagelijkse gebruik van de fiets voor werk of school bieden we onze inwoners en bezoekers graag volop mogelijkheden om onze provincie in hun vrije tijd op de fiets te gaan verkennen”, licht gedeputeerde Recreatie Rob van Muilekom toe. “Het vernieuwde netwerk bevat mooie routes tussen steden en dorpen en verbindt natuur- en recreatiegebieden en cultureel erfgoed. Hiermee kunnen we het recreatief fietsen nog meer stimuleren.”
De werkzaamheden aan het knooppuntennetwerk zullen ongeveer een half jaar duren en worden bewust tijdens de wintermaanden uitgevoerd, waarin men relatief minder vaak van recreatieve fietsroutes gebruik maakt.