Provincie Utrecht gaat door met snuffelfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:29-01-2021
Er is in de afgelopen 1,5 jaar door de ruim 500 deelnemers met de snuffelfiets zo’n 750.000 kilometer gefietst en dat heeft 20 gigabyte aan data over de luchtkwaliteit opgeleverd.

Sinds zomer 2019 hebben ruim 500 deelnemers in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland met een meetkastje aan het stuur gefietst. Op de 750.000 kilometer die zij bij elkaar hebben gefietst werd elke 10 seconden door de sensor de luchtkwaliteit gemeten. De data zijn door het RIVM gevalideerd. Deze mobiele manier van luchtkwaliteit meten bestond nog niet en levert veel nieuwe informatie op over fietspatronen en de luchtkwaliteit onderweg. Hiermee kan de provincie bijvoorbeeld gezondere fietsroutes gaan ontwikkelen. De metingen worden op de kaart weergegeven op een open dataplatform. Naast het verzamelen van data is er volgens de provincie veel nuttige ervaring opgedaan met de samenwerking met inwoners.

De provincie Utrecht gaat door met de snuffelfiets. In het vervolg zal niet alleen fijnstof worden gemeten maar ook de temperatuur, in verband met het steeds vaker voorkomen van hitte(stress). Daarin wordt samengewerkt met het KNMI. De deelnemers wordt gevraagd te blijven fietsten met hun sensor. Vrijgekomen meetkastjes zijn beschikbaar voor nieuwe deelnemers. De belangstelling voor deelname is enorm, er is inmiddels zelfs een wachtlijst.

Snuffelfiets is een samenwerking van de provincie Utrecht met gemeenten, inwoners, bedrijven en kennisinstellingen. De sensor is ontwikkeld door SODAQ, het RIVM beoordeelt en analyseert de data en Civity presenteert de verzamelde data in actuele kaarten op hun dataplatform.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Provincie Utrecht gaat door met snuffelfiets

Scroll naar boven