De Fiets Peloton Module detecteert individuele fietsers en hun snelheid met cameratechnologie, op enkele tientallen meters voor het verkeerslicht. Software berekent vervolgens of er, als de fietsers dezelfde snelheid aanhouden, op de stopstreep een groepje van minimaal drie fietsers zal zijn. In dat geval krijgt dat groepje fietsers, het ‘peloton’, groen. Op die manier hoeft het verkeerslicht voor fietsers nooit te lang of te kort op groen, hoeven fietsers minder vaak te stoppen en hoeven de andere weggebruikers niet langer te wachten.
Computersimulaties van de Fiets Peloton Module leverde al een positief resultaat op en deze zomer start een pilot in een aantal gemeenten in Zuid-Nederland om het systeem in de praktijk te testen. Tijdens de Automotive Week van 16 t/m 19 april in Helmond geven SmartwayZ en DTV Consultants alvast een demonstratie.
De proef komt voort uit de wens van SmartwayZ, het programma voor slimme, veilige en duurzame mobiliteit in Zuid-Nederland, om het fietsverkeer te stimuleren door het minder te laten stoppen voor verkeerslichten, zonder dat het andere verkeer daar hinder van ondervindt. De organisatie vroeg DTV Consultants hier de technologie voor te ontwikkelen.
Aan het eind van 2023 zou de Fiets Peloton Module klaar moeten zijn om in de praktijk toe te passen in Noord-Brabant en Limburg. De technologie is ontwikkeld op basis van open standaarden zodat alle wegbeheerders in Nederland er op termijn gebruik van kunnen maken.