Pokémon Go mag niet meer op de fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-06-2019
Vanaf 1 juli is fietsen met een telefoon in je hand is niet meer toegestaan. Toch is het niet alleen Instagram dat je dan moet missen, zo leert Zweedse onderzoek.

Want de smartphone wordt voor veel meer zaken gebruikt. Om uit te vinden welke, ontwikkelden onderzoekers van het Swedish National Road and Transport Research Institute een speciale methode om telefoongebruik in het verkeer vast te leggen.

De gedachte erachter is dat verschillende toepassingen heel uiteenlopende eisen stellen aan de gebruiker als het gaat om complexiteit, aandacht, tijdsdruk, enzovoort.

Tot nu gebeurde dergelijk onderzoek vooral via enquêtes onder gebruikers, waarbij vaak bleek dat zelf-gerapporteerd gedrag wat anders is dan werkelijk gedrag. Zo rapporteren mannen dat ze al rijdende de telefoon meer gebruiken dan vrouwen, terwijl in naturalistic driving studies vrouwen de telefoon vaker of in ieder geval even vaak gebruiken, stellen de onderzoekers.

De Zweden installeerden daarom een app op de telefoon van vrijwilligers die nauwkeurig bijhield welke apps wanneer werden gebruikt. En hoe de gebruiker zich op dat moment verplaatste, of dat hij wat anders deed.
De resultaten zijn gezien het feit dat het om een beperkt aantal (143) vrijwilligers ging niet representatief, maar wel opvallend.

Zo bleek bijvoorbeeld het aantal uitgaande telefoontjes groter dan het aantal binnenkomende telefoontjes. Blijkbaar zien automobilisten maar ook fietsers het reizen als goed moment om de contacten aan te halen. Automobilisten zijn trouwens 12% van de tijd met de telefoon in de weer, fietser 4%.
Een ander opvallend punt: meer dan 50% van de tijd dat fietsers met hun telefoon bezig zijn, werd besteed aan ‘location based games’ als Pokémon Go en Turf.
Van de navigatieapps is Google Maps verreweg het populairst onder fietsers, en bij media scoort Spotify het hoogst. Bij gezondheid gaat het vooral om Runkeeper.
Zoals gezegd zijn de resultaten niet representatief. De onderzoekers hopen vooral dat deze relatief goedkope onderzoekmethode meer inzicht geeft in het gebruik en daarmee oplossingen voor een veiliger gebruik dichtbij brengt.

[foto: Jill Carlson/Flickr]

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Pokémon Go mag niet meer op de fiets

Scroll naar boven