Oplossingen gezocht om fietsdrukte in Utrecht te spreiden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-02-2024
Het open innovatieplatform U-forward zoekt met een challenge naar slimme en dynamische oplossingen om de fietsdrukte in het centrum van Utrecht beter te spreiden. Organisaties, teams en individuen kunnen hun oplossingen insturen voor 5 maart 2024. De winnaar maakt onder meer kans op een pilotproject.

Op populaire routes in het centrum van Utrecht en nabij het centraal station ontstaan tijdens de spits soms fietsfiles. De kruising bij Vredenburg en het Smakkelaarsveld is met 30.000 fietsers per dag het drukste fietspad van Nederland. Die drukte heeft gevolgen voor de bereikbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van het centrum en met de verwachte groei van 100.000 inwoners en fors meer fietsritten in 2040 zijn er passende maatregelen nodig.
 
Challenge
De gemeente wil mensen stimuleren om op drukke momenten alternatieve routes te gebruiken en zo slimmer gebruik te maken van de beschikbare ruimte. De challenge moet voor inspiratie zorgen en biedt kansen aan teams en organisaties om hun innovatie in de praktijk uit te voeren. De ideale oplossing houdt rekening met de actuele verkeersdrukte, speelt in op beslismomenten en routines van fietsers, maakt efficiënt gebruik van de ruimte zonder fysieke uitbreiding van of wijzigingen in de infrastructuur en is fietservriendelijk. De organisatie kijkt bij de beoordeling naar toegankelijkheid, schaalbaarheid, impact op de openbare ruimte en de innovativiteit van de oplossing. Men is expliciet niet op zoek naar nieuwe applicaties voor de telefoon, publiekscampagnes of infrastructurele oplossingen zoals een alternatieve belijning.
 
Voorstel inzenden
Deelnemers aan de challenge moeten op uiterlijk dinsdag 5 maart 2024 om 17.00 hun voorstel inzenden. Dit voorstel bestaat uit beschrijvingen van het concept, een pilot of prototype en het team dat de pilot wil uitvoeren. De winnaar maakt kans op een budget van €25.000 om de pilot of het prototype te realiseren, een testomgeving en een mogelijke vervolgopdracht.
 
Meer informatie
Meer informatie over de challenge vind je hier. Op maandag 5 februari om 15.30 organiseert de Gemeente Utrecht een online vragenuurtje over de challenge waarvoor je je hier kunt aanmelden.

Bron: U-Forward
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Oplossingen gezocht om fietsdrukte in Utrecht te spreiden

Scroll naar boven