Dat meldt Brabant in het uitvoeringsprogramma van Fiets in de Versnelling voor de periode 2015-2019, waarvoor €41 miljoen wordt uitgetrokken.
De intentie van de provincie is dat in 2020 vijf nieuwe snelfietsroutes gereed zullen zijn, en dat er daarnaast gestart is met nog vier snelfietsroutes. Daarvoor zal men overigens nog wel flink aan de bak moeten, want uit de evaluatie van het vorige uitvoeringsprogramma blijkt dat de aanleg van geplande snelfietsroutes stagneert. Onder andere de snelfietsroutes Cuijk-Nijmegen en Oss-Den Bosch kampen met uitlopende planningen door gebrek aan capaciteit en inspraakperikelen.
Overigens is voor de provincie 50% cofinanciering voor de snelfietsroutes het vertrekpunt oplopend tot 80% als er veel kunstwerken nodig zijn.
De provincie monitort de kwaliteit van de fietspaden die bij haar in beheer zijn met de kwaliteitsindicator fietspaden. Deze indicator bevat acht belangrijke verkeerskundige en technische aspecten. Bijvoorbeeld: de breedte van het fietspad, de obstakelvrije zone en de soort verharding. Nieuw is dat men ook het gebruik van het fietspad mee laat wegen.
Verder wil de provincie graag voorop lopen als het gaat om fietsinnovaties. Behalve een Living Lab Snelfietsroutes dat ruimte moet bieden aan fietsinnovaties, sponsort men ook projecten als BikePRINT van de NHTV, de Solar Bike van TU/e, het Hopper deelfietsproject en zet men in het kader van gedragsbeïnvloeding het B-Ridersproject in. Verder staat de realisatie van 500 meter energieopwekkend iSolaRoad op het programma.
Dan verwacht men veel van Big Data. Bureau PON deed onderzoek naar leefstijlen, waaruit ook gegevens zijn te destilleren die voor het fietsprogramma bruikbaar zijn. Zo wil men doelgroepen identificeren die het meest interessant zijn voor de stimulering van het fietsgebruik in combinatie met OV-gebruik. Ook hoopt men dat hiermee de marketing en communicatie van snelfietsroutes meer inhoud krijgt.