Noord-Beveland Fietsgemeente 2024

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-06-2024
Noord-Beveland heeft op 6 juni tijdens het Nationaal Fietscongres de titel Fietsgemeente 2024 ontvangen. De uitverkiezing van de Zeeuwse gemeente is het resultaat van een enquête van de Fietsersbond waaraan ruim 46.000 Nederlandse fietsers deelnamen.

Fietsers uit Noord-Beveland zijn onder meer enthousiast over de mooie routes en het onderhoud aan de fietspaden in hun gemeente. Fietspaden en fietsstroken zijn er breed genoeg en verkeerslichten en bewegwijzering zijn in orde. Er zijn weinig conflicten met andere weggebruikers en je fietst er ook prettig op met auto’s gedeelde wegen. Noord-Beveland won ook de titel voor beste kleine gemeente, Kampen was de beste middelgrote gemeente, Zoetermeer de beste grote gemeente en Texel de snelste stijger.
 
Resultaten enquête
Naast winnaars levert de enquête ook uitgebreide data op over het fietsklimaat in de Nederlandse gemeenten. Uit de resultaten blijkt onder meer dat ouderen zich vaak ergeren aan brommers en scooters op fietspaden en jongeren minder moeite hebben met het delen van de weg met auto’s. Vrouwen maken zich relatief vaker zorgen over de veiligheid van hun kinderen op weg naar school en fietsers in stedelijke gebieden ervaren hun fietstochten vaker als stressvol dan fietsers in landelijke gebieden. Fietsers uit Noord-Holland noemen vaak dat de fietspaden er te smal zijn en in Flevoland voelen ouderen en kinderen zich veiliger op de weg dan in andere provincies.

Op www.fietsersbond.nl/fietsgemeente zijn de volledige resultaten van de enquête in te zien. Onder meer de antwoorden per vraag per gemeente, het totaalresultaat en het verschil met de resultaten van 2022 zijn hier in te zien. In de top honderd van beste fietsgemeenten in 2024 neemt Noord-Beveland de tweede plaats in, na Houten, maar die gemeente was uitgesloten van de verkiezing omdat ze de afgelopen tien jaar al een keer fietsgemeente is geweest. 


Figuur: Infographic resultaten per vraagcategorie voor Noord-Beveland
 
Fietsgemeente
De Fietsersbond organiseert elke twee jaar de verkiezing Fietsgemeente. Met de data uit de enquête kunnen gemeenten samen met de lokale afdeling van de Fietsersbond verbeteringen aanbrengen in het lokale fietsklimaat.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Noord-Beveland Fietsgemeente 2024

Scroll naar boven