Nieuwe fietstellers met glasvezeltechniek in Eindhoven

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-01-2019
In Eindhoven zijn 6 nieuwe fietstellers in gebruik genomen. De tellers geven dankzij glasvezeltechniek een betrouwbaar en nauwkeurig inzicht in fietsstromen in de stad.

Fietstellers-Eindhoven.jpgDe tellers geven op specifieke locaties aan hoeveel fietsers er op verschillende tijdstippen passeren. In combinatie met andere data via apps op telefoons, zoals Mijn 040routes, is er ook inzicht in routes die fietsers rijden.


Aan één kant wordt er LED licht in gestuurd en aan de andere kant worden de lichtfrequenties gemeten. Door de druk van de fietswielen vervormt de glasvezel een klein beetje waardoor de weerkaatsing in de glasvezel verandert. Daardoor veranderen ook de gemeten lichtfrequenties, en zo worden fietsers gedetecteerd.

De nieuwe fietstellers meten ook snelheden en maken onderscheid tussen verschillende soorten fietsen (normale fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen, brom/snorfietsen). Bovendien worden de data gekoppeld aan gegevens van het weerstation van Eindhoven Airport. Zo kunnen analyses worden gemaakt van de invloed van het weer op het fietsgebruik. De data van de tellers zijn volledig anoniem. Ze worden als open data gratis beschikbaar gesteld op het platform data.eindhoven.nl.

De tellers zijn voorzien van extra displays waarop boodschappen - in verschillende talen - getoond kunnen worden. Bijvoorbeeld over evenementen of wegwerkzaamheden. Ook kan er aandacht gegeven worden aan fietsverlichtingsacties of andere verkeersveiligheidscampagnes.  

De tellers – die worden geleverd door het Belgische bedrijf Signo – draaien al in diverse andere gemeenten in Nederland en België. De kosten bedroegen rond de €180.000.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nieuwe fietstellers met glasvezeltechniek in Eindhoven

Scroll naar boven